Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Στα «χαρακώματα» είναι πλέον «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί» με αφορμή τις επιθέσεις «σκληροπυρηνικών» συνεργατών του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Η πίεση να...
μιλήσει σε συνδυασμό με το αίτημα για παράταση των εργασιών της Εξεταστικής για το Βατοπαίδι αλλά και η απαίτηση για «καθαρό κόμμα» και «γκιλοτίνα» για όσους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, ενισχύουν την εσωστρέφεια. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στο παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, ειδικά μετά και τη χθεσινή στοχευμένη επίθεση του «προεδρικού» γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και βουλευτή Α΄ Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκου που είπε ευθέως ότι ο κ. Καραμανλής «αβγάτισε τη διαφθορά». Οι «καραμανλικοί» είναι έξαλλοι με τις επικριτικές δηλώσεις, αλλά και την πίεση που ασκείται στον πρώην πρωθυπουργό, και ορισμένοι βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή, αν και αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις, διερωτώνται: «Ποιον εξυπηρετεί όλο αυτό το σκηνικό;» .
Υπό την σκιά και της ενίσχυσης του ρήγματος στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή στην οποία επενδύει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να εκμεταλλευθεί και την εσωτερική αναταραχή στην ΚΟ και στο κόμμα, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών» ενισχύεται. Σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Καραμανλής βάλλεται πανταχόθεν, ο κ. Μιχαλολιάκος κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει μόνος του την πρωτοβουλία να καταθέσει, αφού όσο γρηγορότερα μιλήσει τόσο το καλύτερο για τη Ρηγίλλης.
«Ο Καραμανλής προδόθηκε από επιλογές τις οποίες πίστεψε... Παρέλαβε μια πολιτική διεφθαρμένη από το ΠαΣοΚ. Οχι μόνο δεν την εξαφάνισε, αλλά την αβγάτισε. Και αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας» τόνισε (Ρ/Σ Θέμα) ο κ. Μιχαλολιάκος και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για παθητική στάση σε φαινόμενα διαφθοράς.
Στην ίδια λογική ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι αν υπάρξει υπουργός του Καραμανλή που αποδειχθεί πως χρηματίστηκε από τη Siemens, «τότε να πάει στην πυρά». Στο «καραμανλικό» στρατόπεδο επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για τις κινήσεις της Ρηγίλλης, που είναι έτοιμη να ρίξει στην πυρά υπουργούς του κ. Καραμανλή. «Αν υπάρξει υπουργός του Καραμανλή που αποδειχθεί ότι χρηματίστηκε από τη Siemens, τότε να πάει στην πυρά και αυτός, να πάει στο πυρ το εξώτερον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος που συμμετέχει καθημερινά στον «πρωινό καφέ» της Ρηγίλλης υπό τον κ. Σαμαρά. Οι κκ. Γερ. Γιακουμάτος και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ενίσχυσαν το «κίνημα» όσων ζητούν να πάει στην Εξεταστική και να μιλήσει ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε πως «η ΝΔ οφείλει να πετάξει στα σκουπίδια αυτούς που μας ντρόπιασαν». Μάλιστα ο κ. Γιακουμάτος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, λέγοντας (Ρ/Σ ΝΕΤ): «Ο Καραμανλής δεν με εμπιστεύθηκε ποτέ στην κοινωνική ασφάλιση. Οταν έφυγα από το υπουργείο, πήγε το Ολυμπιακό Χωριό στη Μονή Εφραίμ».
Εξοργισμένοι ήταν τακτικοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή που αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη στάση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού και έλεγαν με θυμό: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά. Είναι ανεπίτρεπτο να βάλλεται με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός και επί σχεδόν 13 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ. Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε».
Κεντροδεξιά ή απλώς Δεξιά;
Με ενδιαφέρον αναμένεται το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ την προσεχή Κυριακή αφού στο παρασκήνιο εντείνονται οι συζητήσεις για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του 8ου συνεδρίου κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει την ανάγκη για ένα «ανοικτό, σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, με καθαρά ευρωπαϊκά και πατριωτικά χαρακτηριστικά, στη βάση μιας νέας αντίληψης για την εθνική ταυτότητα». Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου διερωτήθηκε (Ρ/Σ Κανάλι 1): «Τι θα πει “καθαρό κόμμα”; Οτι κάποιοι κάνουν εντελώς αριστερή ή δεξιά πολιτική;Δεν ισχύουν πια αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: