Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ελληνοτουρκικός "πόλεμος" στα Βαλκάνια για τις τράπεζες

"Δεν πουλάμε" απαντούν οι Έλληνες στις τουρκικές πιέσεις

protothema.gr
Παρά το γεγονός ότι κάποιες τουρκικές τράπεζες (πχ Zirat Bank) προσπαθούν να διεισδύσουν στο απόρθητο κάστρο των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια μέσω εξαγορών, εν τούτοις οι διοικήσεις των ελληνικών ομίλων δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται να προχωρήσουν σε πωλήσεις υποκαταστημάτων σε χώρες όπως είναι η Βουλγαρία η Ρουμανία κλ.π .

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διατυπώθηκε ήδη από κορυφαίους τραπεζίτες .

O πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τόνισε κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει πάση θυσία να στηρίζει τις περίπου 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια , τονίζοντας ότι η βελτίωση των Οικονομιών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν, κυρίως σε επίπεδο ρευστότητας, από την περιπέτεια της ελληνικής Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την διατήρηση των «κεκτημένων» τους στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις αγορές αυτές οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαγραφές χρεών και μεγάλη αύξηση των προβλέψεων.

Όχι μεγάλες διαγραφές

Σύμφωνα με πληροφορίες , εξαιρουμένης της Εθνικής Τράπεζας, οι διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησαν Eurobank, Alpha και Τράπεζα Πειραιώς στις αγορές αυτές ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, όταν ευρωπαϊκοί κολοσσοί προέβησαν σε τεράστιες διαγραφές και επιπλέον σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ετσι π.χ., η BNP «έγραψε» στη Ν.Α. Ευρώπη ζημιές 13,9 δισ. ευρώ και έκανε αύξηση κεφαλαίου 9,4 δισ. ευρώ, η Credit Agricole προχώρησε σε διαγραφές 6,5 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 8,9 δισ. ευρώ, η Societe Generale υποχρεώθηκε σε διαγραφές 8,8 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 15,7 δισς. ευρώ κ.ο.κ.

Τονίζεται ότι για την Εθνική Τράπεζα τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ, με τα 32 εκατ. να προέρχονται από τη ΝΑ Ευρώπη και τα 122 εκατ. ευρώ από τη Finansbank στην Τουρκία.

Για την Alpha Bank τα κέρδη προ φόρων από τη ΝΑ Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 13,1 εκατ. ευρώ από 27,6 εκατ. πέρυσι (-52,5%). H Eurobank κατέγραψε κέρδη 4 εκατ. ευρώ από ζημία 11 εκατ. ευρω ενώ και στην Πειραιώς τα κέρδη προ φόρων από διεθνείς δραστηριότητες το α’ τρίμηνο 2010 ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ (+5% σε ετήσια βάση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: