Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος από τα σκληρά μέτρα


ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ εκτροχιασμού του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και τρόικας, λόγω κυβερνητικής αδυναμίας η οποία θα οφείλεται στο πολιτικό κόστος των μέτρων, επισημαίνουν στην πρώτη έκθεσή τους που δίδεται στη δημοσιότητα οι ελεγκτές της Κομισιόν, οι οποίοι μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του...



μνημονίου, αλλά θα μετέχουν και στις μετέπειτα αποστολές των Βρυξελλών. Η έκθεση, που εξεδόθη από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και φέρει ημερομηνία 26 Μαΐου 2010, αναφέρεται διεξοδικά στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν και στις αποφάσεις που ελήφθησαν και περιελήφθησαν τελικώς στο μνημόνιο.

«Βελτίωση υπογραφής»
Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει κακό ιστορικό δεσμεύσεων και υποσχέσεων, καθώς και αξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων και γι΄ αυτό «πρέπει να βελτιώσει την υπογραφή της» διά της εφαρμογής του προγράμματος. Σημειώνεται ακόμη ότι η πιστή υλοποίηση του προγράμματος είναι απαραίτητη, καθώς και το 2014 και το 2015 η χώρα θα χρειαστεί 60 δισ.- κατ΄ έτος- από τις αγορές, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει μονάχα εάν έχει αποκαταστήσει το οικονομικό της προφίλ.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές- διαπραγματευτές της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις επέδειξε δημιουργικό πνεύμα, συναίσθηση της κατάστασης και αίσθηση του επείγοντος.

Στο κεφάλαιο των εσόδων, οι αρμόδιοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι για τους υπολογισμούς τους δεν έχουν λάβει υπόψη τυχόν έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- προτιμούν να είναι επιφυλακτικοί, καθώς τα μέτρα για την πάταξή της συνήθως χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

Η μείωση των μισθών
Στην έκθεση εξηγείται αναλυτικά γιατί δεν επελέγη το μέτρο της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Προστίθεται πως επελέγη η ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς και σε αυτήν τη στρατηγική συμφώνησαν οι αρχές, τα συνδικάτα και οι βιομήχανοι. Επιπλέον, οι ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ο περιορισμός των θέσεων στον δημόσιο τομέα και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- εκτιμούν οι ελεγκτέςθα οδηγήσουν ούτως ή άλλως σε μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012 εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα. Ελλοχεύουν ωστόσο αρκετοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την εφαρμογή του, όπως η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση- με συνακόλουθες κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες συνδυάζονται και με τα μέτρα-, η μείωση του πληθωρισμού ή και ο αποπληθωρισμός, η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε υψηλά επίπεδα και η ενδεχόμενη κυβερνητική αδυναμία εφαρμογής παραμέτρων του προγράμματος λόγω πολιτικού κόστους.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: