Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση όταν παρουσίασε το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε την ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα αποκρατικοποιήσεων, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ωστόσο η πρόταση αυτή συνάντησε αντιδράσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, χαρακτήρισε την ΚΕΔ "αμαρτωλή εταιρεία", προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να την κλείσει. Ταυτόχρονα, μερίδα υπουργών υποστήριξαν την πρόταση κάθε υπουργείο να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα του.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ, πώλησης του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητόδρομων και εμπορευματικών κέντρων, πώληση καζίνων και αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ στόχος τα έσοδα για φέτος να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: