Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από το Βήμα)

Σε πρόταση να στηθούν τουλάχιστον οκτώ- ενδεχομένως και... δέκα- κάλπες, για να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής υπέρ ή κατά της περαιτέρω... διερεύνησης για τυχόν ποινικές ευθύνες ισάριθμων πολιτικών, κατέληξαν χθες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του... Βατοπαιδίου. Επειτα από 42 συνεδριάσεις και την εξέταση 62 μαρτύρων, τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν σε κοινές πορισματικές θέσεις για τον χαρακτήρα του σκανδάλου, υπέβαλαν χθες πέντε διαφορετικά πορίσματα- ένα από κάθε κόμμα- καταλογίζοντας ευθύνες, πολιτικές ή ενδεχόμενες ποινικές, σε συνολικά 15 κυβερνητικά στελέχη των περιόδων διακυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Ακολουθώντας τον ίδιο «καμβά» και σε πολλά σημεία αντιγράφοντας αυτούσιες σελίδες από τα προηγούμενα πορίσματα που είχαν υποβάλει τα κόμματα τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Εξεταστικής που συστάθηκε για την ίδια υπόθεση, τα νέα στοιχεία που προστίθενται στα πορίσματα που κατατέθηκαν χθες είναι τα εξής:
1. Η προσθήκη από το ΠαΣοΚ στο «κάδρο» με τους έχοντες ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού κ. Κ. Κιλτίδη μετά την εις βάρος του δικογραφία που απεστάλη προ ημερών στη Βουλή από την ειδική ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού λόγω της αποδοχής γνωμοδότησης για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αναγνωρίζουν επίσης ευκρινέστερα αυτή τη φορά πολιτικές ευθύνες για τους «πράσινους» πρώην υφυπουργούς Οικονομικών κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη. 2. Η σαφής θέση υπέρ της παραγραφής των ποινικών ευθυνών για όλους τους πολιτικούς της δικής της κυβερνητικής περιόδου που λαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας υποστηρίζουν: «Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να κριθεί μόνο πολιτικά, αν δηλαδή ορθά επέλεξε την πρακτική των ανταλλαγών, ποινική ευθύνη όμως δεν μπορεί συνολικά να νοηθεί», προσθέτοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αλλά θεωρούν παραγεγραμμένες και τις ευθύνες των τότε αρμοδίων κκ. Δρυ και Φωτιάδη. Οι ίδιοι αντιθέτως ζητούν περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξαιτίας της απόφασής του να απορρίψει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την επανάκτηση των ανταλλαγέντων ακινήτων από το Δημόσιο, αλλά και για τον πρώην υπουργό κ. Α. Τσοχατζόπουλο καθώς θεωρούν ότι ήταν ανεπαρκής η διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με τις αγοραπωλησίες της offshore εταιρείας Τorcaso.
3. Η αλλαγή της στάσης του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Γ. Βουλγαράκη , για τον οποίο αυτή τη φορά δεν ζητούν την παραπομπή του, γεγονός που σχολίασε ο πρώην υπουργός με δήλωσή του κατηγορώντας το ΠαΣοΚ ότι κινείται στη λογική «δώστε αίμα στην αρένα για να ηρεμήσει ο λαός».
Μαζί με το ΚΚΕ τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επιμένουν για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των κκ. Δρυ και Φωτιάδη, αλλά για να περιληφθούν τα δύο «πράσινα» στελέχη στην πρόταση παραπομπής θα πρέπει όλοι οι βουλευτές τους να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία συλλογής 30 υπογραφών.
ΤΑ 5 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με το άρθρο 86, τα επόμενα βήματα ως το Ειδικό Δικαστήριο είναι τα εξής:
1 Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
2 Το πόρισμα της επιτροπής εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών (151 θετικές ψήφοι).
3 Αρμόδιο για την εκδίκαση σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου, τα οποία κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων. Προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιοβάθμων ο αρχαιότερος.
4 Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου και με απόφασή του ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Αρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
5 Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης η Βουλή έχει τη δυνατότητα, ύστερα από αίτηση του ιδίου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: