Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Γαλλογερμανική απαίτηση για κατάργηση του short selling

Επιστολή Μέρκελ-Σαρκοζί προς Μπαρόζο

protothema.gr
Την απαίτησή τους, διότι ουσιαστικά περί τέτοιας πρόκειται, να απαγορευθεί στις ευρωαγορές η διαδικασία των ανοικτών πωλήσεων (naked short selling) μετοχών αλλά και των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου ομολόγων (CDOs), κατέθεσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο Γαλλία και Γερμανία!

Σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης» των ανοικτών πωλήσεων, όπως επίσης και να «ενισχύσει την εποπτεία της στις αγορές».

Οι πολιτικοί ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης δηλώνουν προς τον κύριο Μπαρόζο τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες δράσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές εταιρίες, εστιάζοντας πρωτίστως στην πρακτική του short selling και αποδίδουν σε αυτές την έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ευρωαγορές και φυσικά την «επίθεση» στο ευρώ.
Τονίζουν την αναγκαιότητα να λάβει η Κομισιόν γρήγορα αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και την καλούν να υποβάλλει προτάσεις-μέτρα το αργότερο έως το τέοος του Ιουλίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: