Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

EΞΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Εννιά νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του Ιουνίου εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που έδωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN. Παράλληλα, έκανε έκκληση για στάση ευθύνης γιατί, όπως είπε,«η υστερία που υπάρχει αυτή την περίοδο δεν δικαιολογείται»...

Επισήμανε δε, ότι θεωρεί βέβαιη την έγκριση της επόμενης δόσης δανείου των 9 δισ. ευρώ από την τρόικα τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση έξι νομοσχέδια.

Πρώτον, στο παράρτημα του μνημονίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από την προηγούμενη Παρασκευή και ψηφίζεται την προσεχή εβδομάδα, προσαρτάται η σύμβαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κρατών με προβλήματα δανεισμού, στον οποίο δεν θα μετέχει όμως χρηματικά.

Δεύτερον, κατατίθεται το νομοσχέδιο για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών.

Τρίτον, τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τυχερά παιχνίδια.

Τέταρτον, ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, με το οποίο καθορίζεται πλαφόν στις δαπάνες που μπορεί να κάνει κάθε υπουργείο εντός του έτους και οι οποίες θα μπορούν να αυξηθούν μόνο με νέο νόμο.

Ακόμη, θεσπίζεται αυτόματη προσαρμογή της δαπάνης ανάλογα με τα έσοδα και συγκεκριμένοι κανόνες για την πορεία του χρέους.

Πέμπτον, με ξεχωριστό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών (θα δημοσιοποιηθεί την ίδια στιγμή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό).

Έκτον, προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ιδρύει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο με "προίκα" τα 10 δισ. που έδωσε η τρόικα, θα διαφυλάξει τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Επίσης, προωθείται η υπογραφή διμερών συμβάσεων με στόχο τον καλύτερο έλεγχο διαφυγόντων κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ακόμη, μέχρι τέλος του μήνα, ο υπουργός θα στείλει στη Βουλή προς έγκριση τέσσερα ονόματα υποψηφίων προέδρων της νέας Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που παραμένει ακέφαλη.

Απαντώντας σε ερώτηση χετικά με κρούσματα διαφθοράς υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι με προεδρικό διάταγμα που τώρα ετοιμάζεται, μαζί με τους συλλόγους εργαζομένων, προωθείται η πλήρης αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, είπε ότι υπήρξε αναφορά για την Ελλάδα. Επισήμανε δε, ως θετικό το γεγονός ότι η τρόικα διαπιστώνει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει γεγονός ότι πρέπει να αποδείξουμε πως θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο και ότι πρέπει να αναστραφεί ο ευρύτερος σκεπτικισμός που είναι πάρα πολύ έντονος σήμερα.

Αναφερόμενος στα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, πρόσθεσε ότι "το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο". Τόνισε ότι ήδη είμαστε μπροστά στις υποχρεώσεις μα απέναντι στο μνημόνιο καθώς το έλλειμμα στο πεντάμηνο έχει περιοριστεί κατά 40% ενώ ακόμα δεν έχει φανεί το όφελος μέτρων όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κτλ.

Υπογράμμισε επίσης ότι η άφιξη της τρόικας την επόμενη εβδομάδα έχει περισσότερο οργανωτικό σκοπό και η επίσημη επίσκεψη είναι στο τέλος Ιουλίου.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: