.nooz.gr
Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης επισφραγίστηκε η επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Ο λίβυος ηγέτης μίλησε με θέρμη για τον έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε την ημέρα "ιστορική".
Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης επισφραγίστηκε η επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Ο λίβυος ηγέτης μίλησε με θέρμη για τον έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε την ημέρα "ιστορική".
Ο λίβυος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στον κ. Παπανδρέου στην παραδοσιακή τέντα όπου εργάζεται και δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του. Οι δύο άνδρες μίλησαν για διεθνή θέματα, το Παλαιστινιακό και άλλα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.
"Είμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Στεκόμαστε στο πλευρό του φίλου ελληνικού λαού, της φίλης ελληνικής κυβέρνησης. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουμε. Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές που είχαμε θεσπίσει με τον αείμνηστο πατέρα σας. Είμαστε πιστοί σ’ αυτές τις σχέσεις, πιστοί σ’ αυτές τις αρχές" δήλωσε ο ηγέτης της Λιβύης. Ο κ. Καντάφι είπε επίσης, ότι η χώρα του έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 200 δισ. ευρώ και κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες για επενδύσεις στη Λιβύη.
"Η σχέση των δυο χωρών μας υπάρχει από παλιά, αλλά και η σχέση με τον πατέρα μου ήταν πολύ στενή. Βρίσκομαι εδώ με την επιθυμία να αναβιώσω, να δώσω νέα πνοή στη μεταξύ μας σχέση. Εκτιμώ ιδιαίτερα, ο Ελληνικός λαός εκτιμά ιδιαίτερα, τα θερμά σας λόγια και την υποστήριξη που παρέχετε στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά και όλος ο λαός της Λιβύης, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές" απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.
"Είμαι δε βέβαιος, ότι θα έχει αποτελέσματα αυτή η νέα συνεργασία που ξεκινάμε, επειδή ήδη είχαμε σημαντικότατες συζητήσεις για πολλούς τομείς στενότερης συνεργασίας, από την οικονομία και τον πολιτισμό, μέχρι την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό" πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά το 1984, οπότε την είχε επισκεφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Καντάφι, ο έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα είχε μαζί του φωτογραφίες από εκείνη την ιστορική συνάντηση.
Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπεγράφη είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της. Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας.
Συνάντηση με τον λίβυο πρωθυπουργό
Κατά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι. ο λίβυος αξιωματούχος μίλησε για ιστορική μέρα, ενώ ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε ο Μουάμαρ Καντάφι είναι με κάθε τρόπο να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα. Ο λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για καθαρό μήνυμα και για αναβίωση μιας παλιάς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών η οποία είχε αρχίσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μουάμαρ Καντάφι.
Το κλίμα στη Λιβύη είναι πολύ θετικό για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ και από την ελληνική πλευρά υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του κ. Μαχμούντι προς τον κ. Παπανδρέου, όταν ο Λίβυος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα προ 20ημέρου.
O Γιώργος Παπανδρέου συνοδεύεται από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου