Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπανδρέου - Τ.Ερντογάν


Πρόγευμα την Παρασκευή, με ...μενού το Αιγαίο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη λαθρομετανάστευση

Οι Ερντογάν και Παπανδρέου σε πλαιότερη συνάντησή τους
tovima.gr

Πρόγευμα εργασίας με μενού το Αιγαίο, τις διερευνητικές επαφές, τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τη λαθρομετανάστευση (έπειτα και από την ανακοίνωση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη στον Εβρο για τον περιορισμό της εισόδου παρανόμων μεταναστών) θα έχουν το πρωϊ της Παρασκευής στο Ερζερούμ ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο έλληνας Πρωθυπουργός (που φθάνει αύριο το βράδυ στο Ερζερούμ) θα μιλήσει, προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του, στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ενώπιον δηλαδή της αφρόκρεμας του τουρκικού διπλωματικού σώματος. Παρά τους πηχυαίους τίτλους τουρκικών εφημερίδων και την προαναγγελία της ανακοίνωσης κάποιας συμφωνίας για το Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και κατ' επέκταση για το εύρος των χωρικών υδάτων) έχουν «φρενάρει» όχι μόνο των διαφωνιών που παραμένουν αλλά και λόγω της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας αλλά και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο στρέφουν το ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων στο εσωτερικό.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν όλα τα ζητήματα - μεταξύ των οποίων και την επανάκαμψη εν μέσω εορταστικής περιόδου των διελεύσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων από ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τις μαζικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Οσον αφορά την ομιλία του ενώπιον των τούρκων πρέσβεων, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία εσχάτως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Πάντως η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στο Κυπριακό ώστε να διευκολύνει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ο οποίος απέρριψε το δίλημμα Κύπρος ή Ευρωπαϊκή Ενωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: