Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΣΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ στο πλαίσιο της «Α και Β φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, έπειτα από αίτημα που έχει...
απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Το σχετικό αίτημα έχει συζητηθεί με τις τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι οποίες φέρονται στην πλειοψηφία τους να συμφωνούν με την παράταση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ομαλής αποπληρωμής αυτών των δανείων, που έχουν εξ ορισμού μικρή διάρκεια, που δεν ξεπερνά τα 3 χρόνια.
Η παράταση του προγράμματος κρίνεται αναγκαία στον βαθμό που ήδη ένας αριθμός 1.100 περίπου δανείων έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ στις 8.000 ανέρχεται ο αριθμός των δανείων που εμφανίζουν εμπλοκή, δηλαδή καθυστέρηση από 90 έως και 180 ημέρες. Αν και τα δάνεια αυτά δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν ως επισφαλή, εντούτοις αντανακλούν τη σαφή ένδειξη της δυσκολίας που παρουσιάζουν στην ομαλή εξυπηρέτησή τους και η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε οριστική καθυστέρηση.
Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός εάν συνεκτιμηθεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές, αντιπροσωπεύουν το 14,5% των δανείων που δόθηκαν, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 55.231 σε σύνολο 57.372 δανείων που είχαν εγκριθεί. Δεν θα πρέπει άλλωστε να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αθροιστικά με τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί αντιπροσωπεύουν το 16% του χαρτοφυλακίου των δανείων που ανέλαβε να εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ, ποσοστό που θεωρείται υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι οι 1.100 μέχρι σήμερα καταγγελίες συμβάσεων οδηγούν σε καταπτώσεις 110 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ. Σημείο-κλειδί των συζητήσεων μεταξύ εμπορικού κόσμου, τραπεζών και κυβέρνησης αποτελεί η διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί, στον βαθμό, που οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ, έχουν «δεθεί» με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, η λήξη των οποίων είναι τον Αύγουστο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που δόθηκαν τόσο το 2008-2009, αλλά και αυτά που δόθηκαν και το 2010, δεν μπορούν να παραταθούν πέραν του 2014, καθιστώντας τη διάρκεια των δανείων αυτών βραχυπρόθεσμη ή στην καλύτερη περίπτωση μεσοπρόθεσμη.
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θεωρεί την παράταση πέραν του 2014 «τεχνικά δύσκολη υπόθεση» εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια αυτά δεν είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους. Κομβικό σημείο για την παράταση της διάρκειας των δανείων είναι και το θέμα του επιτοκίου, δηλαδή ποιος θα αναλάβει την κάλυψη του επιτοκίου για το διάστημα πέραν της συμβατικής περιόδου, ειδικά για τα άτοκα δάνεια, την επιδότηση των οποίων έχει αναλάβει το Δημόσιο. Ο εμπορικός κόσμος, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, φέρεται να έχει αποδεχθεί την ανάληψη από τις ίδιες τις επιχειρήσεις του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και μάλιστα με επιτόκιο που αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς, δηλαδή euribor συν 6%. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χορηγηθεί είτε με μηδενικό είτε με χαμηλό επιτόκιο, δηλαδή 2 μονάδων πάνω από το euribor.

Δεν υπάρχουν σχόλια: