Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ράφια vs αντλίας…

Ρεκόρ με μέση τιμή 1,60 ευρώ στην βενζίνη!


http://img.protothema.gr/3028FA6E842D9D6F5FCC4413BFA629B3.jpg

Από τη μια ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδης δίνει τη μάχη του πληθωρισμού καλώντας σε πανστρατιά την αγορά για χαμήλωμα των τιμών με ανταπόκριση 100% κι από την άλλη η διεθνής άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο αλλά και οι φόροι του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ακυρώνουν την προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσαν για προσπάθεια μεσοσταθμικής μείωσης του πληθωρισμού ακόμα και κατά μία μονάδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποδίδοντας αυτήν την αισιοδοξία σε σειρά παρεμβάσεων από τον κ. Χρυσοχοϊδη.

Κι όμως...

Εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής φαίνεται να βλέπουν μεν πτώση του πληθωρισμού αλλά στο επίπεδο της μισής μονάδας. Κι αυτό λόγω της δραματικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε πως την Τρίτη η τιμή της αμόλυβδης έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αγγίζοντας τα 1,606 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο ενώ υπήρξε και υψηλότερη τιμή στα 1,8 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξε τα 0,79 ευρώ/λίτρο (επίσης ιστορικό ρεκόρ) με ανώτατο όριο τα 0,85 ευρώ/λίτρο.

Έτσι, ο κ. Χρυσοχοϊδης φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της ακρίβειας, όχι όμως και του πληθωρισμού. Κι αυτό διότι στο 100% ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Κάλεσμα Ευθύνης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για μειώσεις τιμών προχωρώντας σε μείωση τιμών και στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε τρεις μεγάλες αλυσίδες super markets, σήμερα, 04/01/2011, επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των μειώσεων βάσει του ανακοινωμένου χρονοδιαγράμματος.
Ειδικότερα, στα πρώτα 200 προϊόντα που ελέγχθηκαν, οι μειώσεις τιμών, οι οποίες κυμαίνονται από 5% και φθάνουν και το 17%, υλοποιούνται στο 100% του αριθμού των προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα που ελεγχθήκαν θα ανέλθουν σε :
• -5,2% στα τυροκομικά
• -5,34% στα βασικά τρόφιμα-είδη μαγειρικής
• -10,9% στα αλλαντικά
• -4,95% στα απορρυπαντικά
• -6% στα είδη προσωπικής υγιεινής


Σημειώνεται ότι οι μειώσεις τιμών είναι πραγματικές και καθαρές, δεν σχετίζονται με προσφορές και θα ισχύσουν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011.

Όπως έχει υπολογισθεί, από το σύνολο των μειώσεων προκύπτει πραγματικό οικονομικό όφελος έως και 50 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι τιμοληψίες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: