Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στο Παρίσι με το βλέμμα στην Αθήνα

Στο Παρίσι, με τα μάτια και τα αυτιά του όμως στραμμένα στην Αθήνα, βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου σήμερα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φιγιόν και αύριο με τον πρόεδρο Σαρκοζί για την υπόθεση του ευρωομολόγου.

Αύριο η συνάντηση Γιώργου - Σαρκοζί στο Παρίσι
Αύριο η συνάντηση Γιώργου - Σαρκοζί στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να προετοιμάσουν το άνοιγμα της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέραν των κλειστών επαγγελμάτων και του αναπτυξιακού νόμου, ο Γ. Παπανδρέου αναμένει να βρει στο γραφείο του με την επιστροφή του τρεις ακόμη φακέλους: για τις αποκρατικοποιήσεις, την προώθηση των μεγάλων έργων και τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ώριμα» θεωρούνται ορισμένα οδικά έργα, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και η εκχώρηση του Ελληνικού σε ξένο επενδυτικό όμιλο. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου περιμένει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και τον «Καλλικράτη» του κράτους, με νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών. Με ερωτηματικό βρίσκονται δύο θέματα: η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (τριτοβάθμια εκπαίδευση) και ο εκλογικός νόμος, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να πολώσει ούτε τους φοιτητές, ούτε τους... βουλευτές της! Στο διάστημα της απουσίας του, καθώς την Παρασκευή θα ταξιδέψει και στο Ερζερούμ της Τουρκίας, έχει ζητήσει από τους επιτελείς του να τον κρατούν ενήμερο και για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί το κοινωνικό μέτωπο βαρόμετρο για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να προωθήσει.

Αλλωστε, χρόνος δεν υπάρχει, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα υπό νέο έλεγχο για την καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι αντιδράσεις των συνδικάτων βαίνουν αποκλιμακούμενες και ότι τα πάντα θα κριθούν από τις δικές της επιδόσεις στην οικονομία.

«Αν πάμε καλά και οι πολίτες δουν αποτελέσματα, θα μας στηρίξουν, αν όχι, το παιχνίδι θα έχει χαθεί» αναγνωρίζουν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και δεν κρύβουν τις προσδοκίες που έχουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, αλλά και άλλα αντίστοιχα ταξίδια που σχεδιάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι επιτελείς του επισημαίνουν πως είναι στόχος ένα ταξίδι στο Βερολίνο και ένα στην Ουάσιγκτον, καθώς πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων από τους πρωταγωνιστές των σχετικών διεργασιών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: