Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βγάζει ψεύτες τους αξιωματικούς ο Βενιζέλος!

Υποστηρίζει ότι αγοράσαμε φθηνότερα τα υποβρύχια...


http://img.protothema.gr/3CBD2E924B655FF754FE66F2563AE739.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να αποδείξει ότι αγοράσαμε φθηνότερα τα υποβρύχια σε σχέση με τους Τούρκους επιχείρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας στοιχεία στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος».

Στην ουσία, ο υπουργός επιχείρησε να διαψεύσει τους καθ' ύλην αρμόδιους αξιωματικούς που, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ, έκρουαν τον κώδωνα στον κ. Βενιζέλο, επισημαίνοντάς του ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα ίδια υποβρύχια 50% ακριβότερα από την Τουρκία. Μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε να συνδέσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας με το κλίμα πιέσεων που δημιουργείται σε σχέση με τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα με τις δύο ανοιχτές συμβάσεις που αφορούν τις έξι γαλλικές φρεγάτες και τα 420 ρωσικά άρματα μάχης, αλλά και τις πυραυλάκατους της Ελευσίνας, λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι ανύποπτο και τίποτε τυχαίο».

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι αποκαλύψεις δεν αφορούσαν απόψεις της εφημερίδας, αλλά την αυτούσια παράθεση των πρακτικών της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου του 2010, κατά την οποία ανώτερος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ότι η Ελλάδα αγοράζει τα υποβρύχια σε πολύ υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους Τούρκους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει, την περασμένη Κυριακή, ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν προειδοποιήσει τον κ. Βενιζέλο ότι διαπραγματευόταν να αγοράσει τα υποβρύχια σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που τα πούλησαν οι Γερμανοί στους Τούρκους, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει να μην διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη. Κατά τη συνεδρίαση δε, την Τετάρτη, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα.

Υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, τα μέλη του ΣΑΜ καλούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία-πλαίσιο (framework agreement) με τη γερμανική ThyssenKrupp για την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», αντί του εκσυγχρονισμού ισάριθμων παλαιότερων σκαφών.

Παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, τελικά το υποβρύχια μας κόστισαν 50% ακριβότερα από την τιμή που πουλήθηκαν στους Τούρκους! Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.

Πάντως, η ΝΔ φαίνεται να μην έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου, καθώς ο κ. Τασσούλας ανέφερε ότι «μας δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία, από τα οποία φαίνεται να ισχύει ότι δεν αγοράσαμε ακριβότερα. Εμεις δεν έχουμε σχηματίσει άποψη και συνεχίζουμε την έρευνα».

Επιμήκυνση για τις γαλλικές φρεγάτες και τα ρωσικά τανκς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην πορεία των συμβάσεων για τις έξι γαλλικές φρεγάτες και τα 420 ρωσικά άρματα μάχης, λέγοντας ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενδεχομένως να υπάρξει επιμήκυνση των παραλαβών, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μειωθούν οι παραγγελίες.

Για το θέμα με τις μίζες

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα με τις μίζες ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους, για να πάρει η Ελλάδα τα υποβρύχια. Αναλυτικά, ο υπουργός μίλησε για «στεγανοποίηση» της πορείας, την οποία διαχώρισε σε δύο φάσεις: την προβληματική και το «συμβιβασμό». Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως θίχτηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει ότι η προβληματική περίοδος δεν αφορά στη δική του θητεία.

Ο υπουργός απάντησε πως μπορεί η θητεία του κ. Μεϊμαράκη να ήταν αναποτελεσματική, δεν ήταν όμως ηθικά τρωτή. Πρόσθεσε μάλιστα πως την υπόθεση των παράνομων πληρωμών την ερευνά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και το ΣΔΟΕ ενώ, όταν «ωριμάσουν τα στοιχεία», θα έρθει και στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Παρά ταύτα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης των συμβάσεων για τα έξι υποβρύχια, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πρώην υπουργοί έλαβαν μίζες, για να τα προμηθευτούμε.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της, της 17.3.2010, συζητώντας για το προσύμφωνο του συνολικού συμβιβασμού με τη γερμανική πλευρά για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, εξέτασε και την τιμή των νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, σε αναφορά με πληροφορίες για την τιμή υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκαν άλλες χώρες, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Τα στοιχεία που παρουσίασε τότε εμπιστευτικά η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων, όχι μόνο δεν ήταν ανώτερη, αλλά ήταν σαφώς κατώτερη σε σχέση με τις παραγγελίες άλλης χώρας. Επιπλέον δε, η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων έχει προσδιοριστεί ως σταθερή και χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος της σύμβασης που υπολογίζεται για το 2019».

»Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με βάση επικαιροποιημένα πρόσφατα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΑ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η τιμή των δύο νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αφορά το ολοκληρωμένο προϊόν, άρα και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και όχι μόνο τα υλικά και την τεχνογνωσία της γερμανικής πλευράς».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας» σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «ασκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε "μεταμφιεσμένες" ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες, όμως, έχουν γνώση και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: