Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνταράσσουν και την Υεμένη

Σε «Ημέρα της Οργής» καλούν οι φοιτητές

Διαδηλωτής στους δρόμους της Σανάα
Διαδηλωτής στους δρόμους της Σανάα (Φωτογραφία: Reuters )
Σαναά, Υεμένη
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στην Υεμένη με τους διαδηλωτές που ζητούν επίμονα την παραίτηση του προέδρου Σάλεχ να συγκρούονται με αστυνομικούς. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Άντεν, στην έδρα της νομαρχίας, και πυρπόλησαν τέσσερα αυτοκίνητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στο αέρα και κατά των διαδηλωτών για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Δύο διαδηλωτές –ο ένας ήταν 21 ετών– σκοτώθηκαν στο Άντεν, τα πρώτα θύματα των πολυήμερων διαδηλώσεων στη χώρα, μίας από τις φτωχότερες της Μέσης Ανατολής.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, δήλωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα ένας ακόμη διαδηλωτής είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν εκατοντάδες νεαρούς άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλατεία και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές στην πρωτεύουσα Σαναά διαδηλώνουν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της χώρας.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, πολλοί με πολιτικά, είχαν κατέβει στους δρόμους της Σαναά για να διαλύσουν τις πορείες διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την διαφθορά και την φτώχια και ζητούν πολιτικές ελευθερίες και ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια. Ο Σάλεχ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2013 ούτε ο ίδιος, ούτε και ο γιος του Αχμέντ.

Μέσω του Facebook και του Twitter απηύθυναν κάλεσμα για μαζική διαδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή, σε μία «Ημέρα της Οργής», αντίστοιχη με αυτή της Αιγύπτου.

Πάντως, η αντιπολίτευση αποφάσισε να επαναλάβει τον διάλογο με το καθεστώς της Υεμένης και δεν συντάχθηκε με τους διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι η Υεμένη είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ αρκετές επιχειρήσεις (επίσημα ή μη) έχουν γίνει στο έδαφός της κατά τρομοκρατικών ομάδων

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: