Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ: Διονύσης Βυθούλκας
(απο το: vima.gr)
Δικογραφία σε βάρος 53 ατόμων σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για υπόθεση πλαστογραφίας και κατάθεσης ψευδών πιστοποιητικών στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών (Νότιου Τομέα)...
Από τους κατηγορούμενους οι 43 είναι ιδιώτες, με τα στοιχεία των οποίων εκδόθηκαν πλαστά έγγραφα - δικαιολογητικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ανανέωση αδειών οδήγησης στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οπως διαπιστώθηκε από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών, οι ενδιαφερόμενοι κατέφευγαν σε έναν 67χρονο, ο οποίος διατηρούσε γραφείο «διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων» και αναλάμβανε αντί 250 ευρώ την ανανέωση αδειών οδήγησης χρησιμοποιώντας όμως πλαστά δικαιολογητικά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν έγγραφα στα οποία «γιατροί» βεβαίωναν ότι οι οδηγοί ήταν καλά στην υγεία τους. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης αυτού του γραφείου είχε χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά και για την έκδοση της δικής του άδειας οδήγησης.

Τη μεταφορά των εγγράφων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας είχε αναλάβει ένας 68χρονος, ο οποίος λειτουργούσε ως μεσάζοντας. Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα οκτώ νομαρχιακών υπαλλήλων του τμήματος αδειών οδήγησης, οι οποίοι παραλάμβαναν τα δικαιολογητικά χωρίς ωστόσο να ελέγχουν τη γνησιότητά τους.

Οι 43 ιδιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τα αδικήματα της πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ο 67χρονος και ο 68χρονος κατηγορούνται για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, ενώ οι οκτώ υπάλληλοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Πλαστά 44 διπλώματα

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα δικαιολογητικά είχαν χρησιμοποιηθεί σε 44 συνολικά φακέλους έκδοσης - ανανέωσης αδειών οδήγησης (42 άδειες οδήγησης και 2 ειδικές άδειες ταξί). Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράβολα είχαν εκδοθεί σε διαφορετικό όνομα από εκείνο για το οποίο είχαν κατατεθεί, ενώ είχε μπει η σφραγίδα του ιατρού πάνω στο όνομα που ανέγραφε το παράβολο, ώστε να μη διακρίνεται. Επίσης σε ορισμένους φακέλους στα παράβολα είχε γραφεί χειρόγραφα το όνομα του καταθέτη πάνω στο όνομα του εκδότη, ώστε να συγκαλύπτεται.

Σε έρευνα που έγινε στο γραφείο και στο αυτοκίνητο του 67χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πέντε ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας, μια ξύλινη σφραγίδα, οκτώ άδειες οδήγησης, φωτοτυπίες πιστοποιητικών υγείας, δύο τετράδια στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των πελατών και έσοδα - έξοδα για τα διπλώματα, τρεις φωτογραφίες και ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 22,5 γραμμαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: