Στην αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας προχωρεί, από ό,τι φαίνεται, με ταχύτατους ρυθμούς, το Υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε χθες στη σύσκεψη για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος υγείας, το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας.
Με βάση το σχέδιο δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων. Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:
1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)
2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)
3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)
4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)
5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης)
6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)
7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)
8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)
9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)
«Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη, και πρόσθεσε: «Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει».
Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται στα ...τελευταία του. Μάλιστα, εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού.
Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά»।
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου