Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και νέο Μνημόνιο ενόψει!

Ομολογία αποτυχίας από Γ. Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/9F50B46F7BC8B9BF56B91483CAED8B12.jpg
Παράθυρο για προσφυγή στο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF μετά το 2012, εάν δεν πέσουν ως τότε τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα οι αγορές άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας σαφώς πως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται έχει αποτύχει.

Για πρώτη φορά μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καλύψει η χώρα και τα 25-30 δισ. ευρώ χρεολύσια που πρέπει να εξασφαλίσει μέσω της Τρόικας το 2012, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο (ή και νέο Μνημόνιο)...

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού, το ελληνικό χρηματιστήριο που ακολουθούσε την ανοδική πορεία των ξένων αγορών, γύρισε στο -2,5 %, ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από τις 1140 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 15%.

Επισήμως ο κ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο και παραμένει στόχος της κυβέρνησης η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, το αργότερο στις αρχές του 2012. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους αναφέροντας πάντως ότι “η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μπει στην ενδιαφέρουσα (!) συζήτηση της αναδιάρθρωσης, η οποία ενέχει τεράστιους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, τα νοικοκυριά, και τις επιχειρήσεις”.

Για τον δανεισμό του 2012 υπάρχουν 2 εναλλακτικές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: α) δανεισμός «με λογικό επιτόκιο» από την αγορά ή β) το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας να αγοράσει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. «Θα πρέπει να δούμε τους ακριβής όρους πριν αποφασίσουμε πάνω στην δεύτερη επιλογή» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγούμε το αργότερο στια αρχές του 2012 εάν έχει βελτιωθεί η εικόνα στις αγορές».

Στα λόγια του Ρεν
Για το εάν τα 27 δισ. ευρώ θα καλυφθούν πλήρως από την ευρωπαϊκή βοήθεια ο υπουργός, τόνισε πως «δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα», χωρίς να εμφανιστεί βέβαιος για αυτό. Ανοίγει ίσως έτσι "παράθυρο" και για νέο δάνειο με νέους όρους (κάτι για το οποίο φαίνεται να προϊδέασε προ ημερών και ο Επίτροπος Ρεν). Όπως διευκρίνισε, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους εξαρτάται και από τα επιτόκια που βρίσκει ως τότε στις αγορές η χώρα,

Ερωτηθείς για το πότε η χώρα θα βρει από τις αγορές 27 δισ. ευρώ για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να έχει γίνει αυτό το αργότερο στις αρχές του 2012 ή διαφορετικά θα υπάρξει η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ίδιος προανήγγειλε την έλευση της τρόικας (με χαμηλόβαθμο κλιμάκιο στις αρχές Μαιου και μετά από δέκα ημέρες οι επικεφαλής), καθώς και την έκδοση ομόλογων διασποράς μετά τον Ιούνιο.

«Επιμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματος και τις δημοσιονομικές προσαρμογές» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο», στέλνοντας μήνυμα και στις αγορές.
«Οι αγορές δεν αντέδρασαν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών «Αντέδρασαν στο γενικότερο κλίμα γύρω από τα σενάρια αναδιάρθρωσης.

Έχουμε ένα ευρύτερο πρόβλημα στην ευρωζώνη π.χ. τις αναταράξεις Πορτογαλία, σε όλη την περιφέρεια ανεβαίνουν τα spread, υπάρχει έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση. Πώς να επιδράσει θετικά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ελλάδας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: