Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Δραματική επιδείνωση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας

Κατέρρευσαν μετοχές και ομόλογα, 2 δισ. μεγαλύτερο έλλειμμα

http://img.protothema.gr/7E1F5046FE405DB6B701B14F9F1FF0A2.jpg
Όταν επί 18 μήνες παίζεις πόκερ με τις αγορές και κάνεις τα ίδια λάθη συνεχώς, τότε ίσως συμβαίνει κάτι περισσότερο από το να είσαι απλά άστοχος.

Αναφερόμαστε στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά εναλλακτικά μπορεί να προσφύγουμε στον μόνιμο μηχανισμό (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ουσιαστικά και για ένα νέο Μνημόνιο αλλά και για αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουμε από την Τρόικα.

Με αυτές τις δηλώσεις, η αγορά άρχισε να κατρακυλά με απώλειες άνω του 2% ενώ το spread εκτοξεύθηκε πάνω από τις 1.144 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, το spread του 10ετούς ομολόγους εκτοξεύθηκε στα επίπεδα των 1.150 μονάδων, παραπέμποντας σε επιτόκιο 15%, ενώ τα CDS (τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 1.300 μονάδες για την 5ετία.

Την ίδια ώρα, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα είναι πρωτοφανής: σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το έλλειμμα φαίνεται να μεγεθύνεται κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ στοπ πρώτο τετράμηνο της χρονιάς.

Η βουτιά στην αγορά

Η βουτιά ήλθε μάλιστα σε μια ημέρα που τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν δεύτερη συνεδρίαση ανόδου, ύστερα από κάποια θετικά αποτελέσματα στις εισηγμένες εταιρείες.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναφορές για την αναδιάρθρωση προκαλούν ανησυχία σε οποιονδήποτε ξένο επενδυτή: όταν κρατάς ομόλογα ενός έτους και διετίας και ακούς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα προσφύγει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις πωλήσεις!

Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών για τους κερδοσκόπους τους οποίους κάποιοι υποβοηθούν με τις άστοχες δηλώσεις τους.

Η πίεση στις τραπεζικές μετοχές ήταν αφόρητη και έβγαλε πωλήσεις - μετά τα κέρδη δύο ημερών. Πάνω από 8% οι απώλειες σε Alpha Bank - Εurobank ενώ η Εθνική έκλεισε με πτώση 4,20% στα 5,24 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις 5,13% για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,69% για την Τράπεζα Κύπρου και 1,28% για τη Marfin Popular. Πτώση 4,8% σημείωσε και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, κέρδη 8,18% για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, 4,13% για τη Jumbo και 2,85% για τον Τιτάνα και 1,38% για τη Μυτιληναίος.

Στα 99 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές με πακέτα 11 εκατ. ευρώ και τελικό κλείσιμο για τον γενικό δείκτη στο -2,62% και κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: