Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Eκτός στόχων τα δημόσια έσοδα στο τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου

Η συγκράτηση δαπανών έσωσε τα προσχήματα

Αθήνα

Αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων καταδεικνύουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,37 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού υστερούν έναντι των στόχων κατά 766 εκατ. ευρώ.

Αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων καταδεικνύουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,37 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κινείται εντός των στόχων κυρίως λόγω της σημαντικής συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού υστερούν έναντι των στόχων κατά 766 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των εσόδων, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που οφείλεται κυρίως: στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται αυξημένες κατά 15,6%, στα 3,2 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επεισοδίων παρουσίασαν μείωση κατά 55,3% ή 839 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: