Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρόικα...



Δύσκολη προβλέπεται η βδομάδα, καθώς ενώ τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης «δίνουν και παίρνουν», η τρόικα θα (ξανά) πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών με σκληρές μάλιστα απαιτήσεις!

Οι «τροϊκανοί» έχοντας στην βαλίτσα τους την... δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά και νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τουτέστιν νέα επώδυνα μέτρα, διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να «βιαστεί» προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η τρόικα ζητεί να επισπευσθούν τα μέτρα εκείνα που ήταν προγραμματισμένα για την επόμενη τριμηνιαία αξιολόγηση, όπως η ολοκλήρωση του συνταξιοδοτικού, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η λειτουργία της αγοράς εργασίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι περικοπές δαπανών στα κοινωνικά επιδόματα, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αλλά και οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων καθώς και οι αμυντικές δαπάνες. Επιπλέον το έλλειμμα θα πρέπει πλέον να μειωθεί από 24,1 δισ. ευρώ το 2010 σε 17 δισ. ευρώ το 2011.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τη νέα επιβάρυνση ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από την αναθεώρηση του 2010, ο κανόνας «1 προς 3». Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, για κάθε 1 δισ. ευρώ προσαρμογής, η Αθήνα θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ!

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα στελέχη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι απλώς για να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου, αλλά για να μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει νέα χρηματοδότηση το 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια: