Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Με το βλέμμα σε ανεργία και συνθήκες εργασίας, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά

Επίκαιρο το μήνυμα

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά
Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με τα μηνύματα της εργατικής Πρωτομαγιάς πιο επίκαιρα από ποτέ, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή. Κεντρικό σύνθημα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η απεμπλοκή από τη «μνημονιακή πολιτική». Μεγάλη η συμμετοχή και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου πέταξαν μπογιές κατά της γαλλικής πρεσβείας για τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ομαλά διεξήχθη η πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με αντικυβερνητικά συνθήματα, περίπου 3.500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προς την πλατεία Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής γγ της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης τόνισαν την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων. «Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας» τόνισε ο κ. Ανέστης.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε για «ανατροπή των συσχετισμών θα έλθει από κάτω, συμπαράταξη με το ΚΚΕ, λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος που έχει φως».

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων «ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας» και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον «κρατικό συνδικαλισμό».

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, ήταν μαζική. Έξω από τη γαλλική πρεσβεία μέλη του ΠΑΜΕ πέταξαν μπογιές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη, κατέθεσε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο.

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, στο κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 10:30 στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι κεντρικοί ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεση τους «σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και «μέτρα και τα δεσμά που επιβάλλουν οι αγορές, η ΕΕ και το ΔΝΤ», τα οποία «εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και διευρύνουν την ύφεση και την κρίση».

«Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, οι τραπεζίτες και η χρηματιστές "τζογαδόροι" των οικονομιών των λαών. Απαιτούμε άμεσα σχέδιο και πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, έξω από το ΕΚΘ.

Παράλληλα, συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στην συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Τέλος, ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία κατέληξε στο Λευκό Πύργο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: