Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Στροφή 180° στην υπόθεση Στρος Καν

Οι Γάλλοι άρχισαν ήδη να μιλούν για το πολιτικό του μέλλον


http://img.protothema.gr/EBDAF4A9CB9A92EDADD9EC731386756D.jpg

Σάλος έχει ξεσπάσει σε όλα τον κόσμο ύστερα από το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος - Καν έχουν αρχίσει να «καταρρέουν».

Η υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα δύο μόλις ημέρες μετά την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ και τα διεθνή ΜΜΕ έχουν οργιάσει κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι» κατά του Στρος - Καν. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έστησαν παγίδα στον Στρος - Καν προκειμένου να τον βγάλουν εκτός ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της καμαριέρας από τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ είναι «στα όρια της κατάρρευσης» καθώς ερευνητές της υπόθεσης βρήκαν «τεράστιες τρύπες» στη κατάθεση της 32χρονης υπαλλήλου του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του Στρος-Καν την Πέμπτη και συζήτησαν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι κατηγορίες για κακούργημα που τον βαραίνουν. Ο δικηγόρος του Στρος-Καν Μπέντζαμιν Μπράφμαν δήλωσε πάντως πως ο πελάτης του θα επανεμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Παρασκευή στις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αστυνομίας, αν και τα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή ανάμεσα στον 62χρονο Γάλλο πολιτικό και την καμαριέρα, η γυναίκα αυτή επανειλημμένα είπε ψέματα και οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν πολλά από αυτά που έχει καταθέσει.

Πολλά είναι τώρα τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας που αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν, επιφυλακτικά, το ενδεχόμενο ενός πολιτικού μέλλοντος για τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Πρόκειται για έναν κεραυνό αυτή τη φορά όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν καταρρεύσουν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν, θα έχει υπάρξει θύμα της λειτουργίας του συστήματος. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποια θα είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, δεν έχει ακόμη επιλυθεί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Βάσει της υπόθεσης ότι ο Ντομινίκ θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πράγμα που φυσικά εύχομαι θερμά, θα πρέπει κατ΄αρχάς ο ίδιος να αποφασίσει έπειτα από ένα τέτοιο προσωπικό σοκ. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους σοσιαλιστές και στα στελέχη των σοσιαλιστών να λάβουν θέση επί του ζητήματος», συνέχισε ο Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ -Στρος-Καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι τους μήνες που έρχονται κεντρικός παράγοντας της γαλλικής πολιτικής ζωής.

«Όλοι όσοι ποντάρισαν στην πολιτική του εξαφάνιση τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε έναν άνθρωπο που, το ελπίζω, θα είναι ελεύθερος και θα μπορεί να κοιτάζει τους Γάλλους στα μάτια», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν στη France Info.

Η ίδια η Μαρτίν Ομπρί ανακοίνωσε ότι θα εκφρασθεί δημόσια μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη.

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εάν αθωωθεί», δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπορλό, ο νέος υπουργός Οικονομίας , Οικονομικών και Απασχόλησης της Γαλλίας, στα δίκτυα i-Tele και Radio Classique. «Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε, με την απόσυρση των κατηγοριών...τι τον εμποδίζει να επανέλθει, εάν έχει τη δύναμη και την επιθυμία;», είπε.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα λήγει στις 13 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: