Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον όρο «ύβρις» για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας.
Ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα, καθώς και τη σοσιαλιστική οικογένεια.
Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει κρίση πολιτικης και κρίση διακυβέρνησης και το θέμα είναι αν οι πολιτικοί έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν το μέλλον και να διαχειριστούν τους πόρους προς όφελος των λαών.
Για την Ευρώπη ανέφερε ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, για να αντιμετωπιστούν διάφορες κρίσεις, αλλά «κόλλησε» και πρόσθεσε ότι δυστυχώς "κινούμαστε προς τα πίσω".
Έχουμε, είπε, το ενιαίο νόμισμα, αλλά δεν έχουμε ενιαία διακυβέρνηση των οικονομιών μας, ενώ επανέφερε και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης θέτοντας το ερώτημα αν «είμαστε αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε». Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, αν οι οίκοι την υποβαθμίσουν κατά μια ακόμα βαθμίδα. Τότε, είπε, οι οίκοι θα έχουν περισσότερη επιρροή από τη Βουλή των Ελλήνων, πράγμα που όπως είπε , είναι απαράδεκτο.
Δεν ζήτησε τον εξοβελισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών από το δημόσιο διάλογο, αντίθετα, τόνισε, έχουν θέση σε αυτόν, αλλά δεν είναι δυνατό να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερήσεις.
Ανέφερε απίσης ότι υπάρχει μια κατεστημένη τάξη η οποία κρύβει τους πόρους, ενώ κατηγόρησε και τα ΜΜΕ, για τα οποία ανέφερε ότι προβλέπουν συνεχώς καταστροφές και με τις αναλύσεις ή και την προπαγάνδα τους εκμεταλλεύονται το φόβο του κόσμου. Και αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία τόνισε τα ΜΜΕ πρόβλεπαν καθημερινά πτώχευση, αλλά «εμείς ακόμα αντέχουμε».
Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε φίλους, για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε. Ενώ αναφερόμενος στους διαδηλωτές που διαδηλώνουν ειρηνικά στη χώρα, τόνισε ότι ζητούν την ανανέωση της δημοκρατίας.
Ψήφο εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρουσία στην Αθήνα 300 και πλέον στελεχών της Οργάνωσης, της οποίας συνεδριάζει το Συμβούλιο, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.
Έχουμε τις δυνατότητες αλλά και τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε τόνισε ο πρωθυπουργός, που έδωσε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και αναφερόμενος στη νέα γενιά είπε ότι η σημερινή γενιά είναι η πιο μορφωμένεη που είχε ποτέ η χώρα.
Η Ελλάδα ανέφερε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά για πολλά χρόνια υπέστη κακοδιαχείριση, υπογραμμίζοντας ότι έλειψε η δημοκρατική και διαφανής διαχείριση της εξουσίας. Έτσι κατασπαταλήθηκαν πόροι και αντί για ανοιχτή διακυβέρνηση, είχαμε πελατειακές σχέσεις, κατασπατάληση των πόρων και ενίσχυση των πολύ ισχυρών έναντι των αδυνάτων.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση δημιούργησε κοινωνικό και οικονομικό χάος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εκτός των ψηφοφοριών της Βουλής κέρδισε και την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης και ευχαρίστησε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνησεις τους για τη στήριξη που δίνουν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου