Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

«Κάθε μέρα μετράει σαν μήνας» Βαθύτερη ύφεση 3,9% φέτος προβλέπει ο Ευ.Βενιζέλος, ανάπτυξη το 2012

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012. Η πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%.Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο, o υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα και ο στόχος μας. Να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης θα βοηθήσει την χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε.

«Η εφαρμογή βεβαίως είναι δύσκολη και για αυτό δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ώρα. Στη σύσκεψη που έκανα με το επιτελείο μου η οδηγία μου είναι ότι κάθε μέρα πρέπει να μετράει όσο μετράει ένας μήνας».

Άμεσα το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την άμεση σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου να υλοποιηθεί ταχύτατα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

«Θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή το ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί για φέτος και φυσικά για όλη την περίοδο μέχρι το 2015».

«Ο στόχος που έχουμε για το 2011 είναι βατός, διότι είναι ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση στοιχείων της περιουσίας του δημοσίου που δεν θέτει νομικά πολύπλοκα θέματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Σημειώνεται ότι στους 19 μήνες διακυβέρνησής της δεν πραγματοποιήθηκε καμία ιδιωτικοποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων μπορούν να κινητοποιηθούν δυνάμεις, όπως ο ελληνικός εφοπλιστικός κόσμος.

«Η συμμετοχή του ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να είναι καθοριστική», είπε. «Την άλλη εβδομάδα προγραμματίζω συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών».

Τις επόμενες εβδομάδες το νέο φορολογικό

Στο μέτωπο της φορολογίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος φορολογικός νόμος που θα αντιμετωπίζει τις σημερινές αδυναμίες του συστήματος.

Ο υπουργός είπε ότι ήδη στον εφαρμοστικό νόμο περιέχονται διατάξεις για άντληση πληροφοριών για τραπεζικές συναλλαγές και για πιο εντατικά τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να συλλαμβάνονται τα αδήλωτα εισοδήματα.

«Δεν μπορεί να ζητάμε στοιχεία από την Ελβετία και να μην μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας στοιχεία», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες και άλλες χώρες και οι όποιες αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

«Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να ελέγξουμε ακόμα περισσότερο τις δαπάνες μας, ώστε να είμαστε απολύτως μέσα στους στόχους και θέλουμε αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία να προσφέρει απλότητα, ασφάλεια, σταθερότητα, δικαιοσύνη και να είναι περισσότερο αναπτυξιακή».

Στόχος η ανάπτυξη

Ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο υψηλό 16 - 17%.

«Κάθε άνεργος είναι και 100% άνεργος», είπε ο υπουργός.

«Τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα που θέλουμε να πάρουμε, δηλαδή ο στόχος μας να κάνουμε μια επιχειρηματικά φιλική χώρα την Ελλάδα, την κάνει την Ελλάδα και μια χώρα φιλική για τον εργαζόμενο της».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΕ για εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών πόρων με διευκολύνσεις ως προς την ελληνική εθνική συμμετοχή, προκειμένου να απορροφηθούν γρήγορα τα κονδύλια και να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Αισιοδοξία για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

Την ίδια στιγμή, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία συζητούν τρόπους μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σε μια προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τα σχέδια αυτά, λέγοντας ότι το μέγεθος του δεύτερου πακέτου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό και από τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

«Χαιρετίζουμε την εθελοντική διάθεση των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα να μετάσχει με ένα τρόπο που πρέπει βεβαίως να είναι ασφαλής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί πιστωτικό γεγονός ή selective default (μερική χρεοκοπία)», είπε.

Υπάρχει συναίνεση στα στοιχειώδη

Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις όποιες ανησυχίες ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να θέσουν εκτός τροχιάς τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την Πέμπτη κάποια από τα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου, ωστόσο, τον καταψήφισε επί της αρχής.

«Η εικόνα της έλλειψης συναίνεσης που δίνουμε προς τα έξω μάς αδικεί κάπως ως χώρα, γιατί στην πραγματικότητα οι διαφωνίες είναι ελάχιστες και υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στον διορισμό του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμφωνούν στην ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, καθώς και στην ανάγκη για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία και την αγορά στο εσωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: