Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επιστολή Παπανδρέου προς Μπαρόζο για την αποδέσμευση κοινοτικών πόρων

Αναπτυξιακή «ένεση»

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επιστολή με την οποία ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων, απέστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου από τη Βουλή.

Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, σε αυτή τη φάση, τις υποχρεώσεις της, που είναι και προϋποθέσεις τόσο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης όσο και για την έγκριση του νέου προγράμματος».

«Προσδοκώ ότι, στις επόμενες ημέρες, όταν θα συγκληθούν τα αρμόδια όργανα τόσο της Ένωσης όσο και του ΔΝΤ, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες» σημειώνει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ζητά την επίσπευση της αποδέσμευσης κονδυλίων για μεγάλα έργα και θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα κατευθυνθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα.

«Οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης θα θέσουν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης επιτάχυνσης της απορρόφησης των πόρων. Η πρόταση αυτή θα συνδυαστεί με την έναρξη της διαδικασίας συντεταγμένης αναθεώρησης και αναπροσανατολισμού των προγραμμάτων και των έργων, η οποία θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

»Η επιτάχυνση της απορρόφησης και οι συνέργιες με το πρόγραμμα δανεισμού θα μπορούσαν επίσης να διευκολυνθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, με την αύξηση της συμμετοχής της Ένωσης στην χρηματοδότηση και ασφαλώς με τη διεύρυνση των κανόνων επιλεξιμότητας. Η εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση θα μπορούσε, εάν υπάρξει γενναία πολιτική βούληση, ακόμα και να ανασταλεί προσωρινά ή και οριστικά για την περίοδο 2011-2013.

»Αυτές οι ιδέες επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη αυτό που και εσείς ο ίδιος είχατε προτείνει στο σχέδιο ανάκαμψης του Δεκεμβρίου του 2008, το οποίο συνίστατο στην εμπροσθοβαρή καταβολή της συμμετοχής της Ένωσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα κράτος - μέλος να καταβάλει την εθνική συμμετοχή στα επόμενα έτη. Επαναφέρει, όμως, και την πρόσφατη πρόταση του συναδέλφου Πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για οριστική αναστολή της εθνικής συμμετοχής για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: