Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σύντομα νομοσχέδιο για τα εγκλήματα που αφορούν δημόσιους λειτουργούς


newpost.gr
Σύντομα νομοσχέδιο για τα εγκλήματα που αφορούν δημόσιους λειτουργούς
Την κατάθεση νομοσχεδίου, εντός των επόμενων ημερών, με το οποίο τα εγκλήματα που αφορούν, κυρίως, δημόσιους λειτουργούς και είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την δημόσια πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, θα αντιμετωπίζονται από την Δικαιοσύνη με ταχύτατες διαδικασίες, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Κατά την παρέμβασή του, στη συζήτηση επί του πορίσματος για άσκηση ή μη δίωξης κατά του Άκη Τζοχατζόπουλου, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι πρέπει να αμβλυνθεί το αίσθημα του κόσμου πως υπάρχει ατιμωρησία ειδικά για τους δημόσιους λειτουργούς. Διαβεβαίωσε δε, ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ταχύτητα του ελέγχου δεν θα απεμπολεί την ουσία και ανακοίνωσε πως, ήδη, έχει γίνει προεργασία με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Siemens, που ετέθη από βουλευτές, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι προφανώς η Βουλή δεν θα κλείσει τις εργασίες της αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας: «και θα αντιμετωπιστεί ταχύτατα».

Αναφορικά με πολιτικά ζητήματα που τέθηκαν, επίσης, κατά την συζήτηση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαϊωάννου «για να μην γίνεται παιχνίδι», υπενθύμισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και πρόσθεσε: «Σήμερα απαντήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το τι δυνατότητες έχουμε με βάση το Σύνταγμα. Αλλά είναι και πολιτική βούληση όλων των κομμάτων να πάμε σε ριζική αναθεώρηση κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

«Σε κάθε περίπτωση δεν μας έφταιξαν οι νόμοι και ο παλαιότερος νόμος, ο οποίος ήταν πολύ κακός, όταν υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση λειτούργησαν. Η πολιτική βούληση ήταν αυτή που προσδιόρισε την λειτουργία ή την μη εφαρμογή των νόμων», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως, εκ του θεσμικού του ρόλου ο κ. Παπαϊωάννου δεν σχολίασε το πόρισμα της Επιτροπής για τον κ. Τσοχατζόπουλο, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν κατά την διαδικασία των εργασιών της Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση δεν εισηγείται» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε, όπως ο Πρ. Παυλόπουλος και άλλοι βουλευτές, ότι το θέμα της δωροδοκίας είναι και αρμοδιότητα της δικαστικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: