Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το Λιμενικό ακινητοποίησε το πλοίο «Θάρρος της Ελπίδας» του στόλου για τη Γάζα

Στα ανοικτά του Πειραιά


Στο «Θάρρος της Ελπίδας» επέβαιναν Αμερικανοί ακτιβιστές
Στο «Θάρρος της Ελπίδας» επέβαιναν Αμερικανοί ακτιβιστές (Φωτογραφία: Associated Press )
Πειραιάς
Το πλοίο «Θάρρος της Ελπίδας» (Audacity of Hope), που συμμετέχει στο Στόλο για τη Γάζα και ήταν το μοναδικό σκάφος του που απέπλευσε από το Πέραμα, σταμάτησαν δυνάμεις του Λιμενικού στα ανοικτά του Πειραιά.

Το πλοίο ξεκίνησε τελικά τον πλου της επιστροφής μία ώρα μετά την ακινητοποίησή του, αλλά το πλήρωμα δηλώνει πως δεν θα αποβιβαστεί όταν δέσει.

Στο σκάφος επιβαίνουν 36 ακτιβιστές και περίπου 10 δημοσιογράφοι, ως επί το πλείστον Αμερικανοί. Η εκπρόσωπος των ακτιβιστών στο πλοίο Τζέιν Χίρσμαν ανέφερε στο Associated Press πως φουσκωτά του Λιμενικού μπήκαν μπροστά από το πλοίο και το σταμάτησαν περίπου 2 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

Ένας από τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο πλοίο, ο Τζόζεφ Ντέινα, ανέφερε στο Al Jazeera πως το πλοίο γύρισε όταν «πλήρως οπλισμένοι κομάντο ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Λιμενικού και στόχευαν με τα όπλα τους ακτιβιστές πάνω στο πλοίο».

Σχεδόν αμέσως μετά την ακινητοποίηση του σκάφους, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε ηχογραφημένη η έκκληση της Αν Ράιτ, ακτιβίστριας στο πλοίο, προς τα μέλη του Λιμενικού.

Το site του στόλου και τα μηνύματα των υποστηρικτών του στο twitter καλούσαν σε «καταιγισμό» τηλεφωνημάτων στις ανά την υφήλιο ελληνικές πρεσβείες για να ασκηθεί πίεση στην Αθήνα επιτρέψει στο πλοίο να συνεχίσει την πορεία του.

Η Αθήνα είχε αποφασίσει την απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό την θαλάσσια περιοχή της Γάζας, αλλά το απόγευμα το «Θάρρος της Ελπίδας» έλυσε τελικά από το Πέραμα.

Στο στόλο συμμετέχουν συνολικά εννέα σκάφη, ελληνικής και ξένης σημαίας, και σε αυτά επιβαίνουν εκατοντάδες ακτιβιστές που στοχεύουν στο σπάσιμο του ναυτικού αποκλειμού της Γάζας και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές.

Με αφορμή την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι εκπρόσωποι του καραβανιού αλληλεγγύης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Παρασκευής και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Ισραήλ.

O Βαγγέλης Πισίας, μέλος της Πρωτοβουλίας, ανέφερε στην συνέντευξη πως «αυτή τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να χτυπά τα πλοία του στόλου, εμείς εκφράζουμε τη θέση του ελληνικού λαού και καταδικάζουμε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση της. Ο ελληνικός λαός δεν έχει σχέση με όλα αυτά και είναι πάντα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό. Το ταξίδι τώρα άρχισε και οι προσπάθειες να αποπλεύσουν τα πλοία θα συνεχιστούν».

Την απόφαση για απαγόρευση του απόπλου καταδίκασε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και κάνοντας λόγο για «μία ακόμα ενέργεια υποστήριξης και συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση που συνεχίζει και κλιμακώνει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». «Ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ στο κράτος του Ισραήλ» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ αποδοκίμασε εξίσου έντονα την στάση της Αθήνας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου συμμετέχει τυπικά και ουσιαστικά στον αποκλεισμό της Γάζας από σήμερα. Η απαγόρευση του απόπλου του στολίσκου για τη Γάζα αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: