Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου

Με απόφαση του ΣτΕ


Άποψη του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας
Άποψη του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι «ενδοσχολικές» εξετάσεις που καθιερώθηκαν για το σχολικό έτος 2010-2011, προκειμένου οι μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων να μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, δεν αντιμετωπίζουν ούτε συνταγματικά κωλύματα, ούτε προβλήματα νομιμότητας, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και απέρριψε την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση (4.5.2011) προβλέφθηκε ότι «μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010-2011, προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου, χωρίς να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις τού έτους αποφοίτησής τους».

Πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης (στις 7.4.2011) είχε κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε διάταξη για τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις, το οποίο στη συνέχεια ψηφίστηκε και έλαβε το μανδύα του νόμου 3966/2011.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ’ τμήματος έκριναν ότι η διάταξη του νόμου που προβλέπει τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές. Έτσι, η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις και η ΟΙΕΛΕ ζητεί την ακύρωσή της, έχει παύσει να ισχύει μετά τη δημοσίευση του νόμου 3966/2011. Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ κήρυξε τη δίκη καταργημένη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: