Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο η προσφυγή κατά της βοήθειας στην Ελλάδα

Το φθινόπωρο η απόφαση


Τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης θα αναπτύξει ο Β.Σόιμπλε
Τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης θα αναπτύξει ο Β.Σόιμπλε
Καρλσρούη, Γερμανία
Την Τρίτη αρχίζει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η εκδίκαση επί της ουσίας της προσφυγής κατά του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι συνταγματικοί δικαστές της Καρλσρούης (όπου βρίσκεται το Δικαστήριο) θα αποφανθούν όχι μόνο για τη συνταγματικότητα της διμερούς δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα και του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης EFSF, αλλά θα προσδιορίσουν και τα περιθώρια παρέμβασης της ομοσπονδιακής Βουλής στη λειτουργία και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.

Την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπογράφουν ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ και άλλοι πέντε γνωστοί ευρωσκεπτικιστές πανεπιστημιακοί, όπως ο οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα και οι ασπίδες προστασίας του ευρώ παραβιάζουν τη ρήτρα που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας-μέλους της Ένωσης (no bail out) και μετατρέπουν την ΕΕ σε αναδιανεμητική Ένωση μεταφοράς πόρων από μία χώρα-μέλος σε άλλη.

Επίσης οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με τις εγγυήσεις που έχουν αναληφθεί για τη δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF περιορίζεται δραστικά το συνταγματικό δικαίωμα της γερμανικής Βουλής να καθορίζει τον εθνικό προϋπολογισμό.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το γερμανικό Σύνταγμα.

Στην ακροαματική διαδικασία τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης θα αναπτύξει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: