Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Αυστηρή προειδοποίηση Εισαγγελέα για την παρεμπόδιση κυκλοφορίας των εφημερίδων

Διαμάχη εφημεριδοπωλών-πρακτορείων διανομής


Στο φόντο της διαμάχης βρίσκεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη
Στο φόντο της διαμάχης βρίσκεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν τα προβλήματα που προέκυψαν σήμερα το πρωί στη διανομή των εφημερίδων, λόγω των αντιδράσεων των μελών του σωματείου εφημεριδοπωλών Αθηνών στην εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους που τέθηκε σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας προκλήθηκαν επεισόδια, καθώς μέλη του σωματείου, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα πρακτορεία Αργος και Ευρώπη, εμπόδιζαν την ομαλή διακίνηση των εφημερίδων, παρατάσσοντας οχήματα και μπλοκάροντας τις εξόδους με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να κινηθούν τα φορτηγά διανομής Τύπου και σε πολλά σημεία να μην φθάσουν εγκαίρως εφημερίδες.

Ο αποκλεισμός έληξε στις 7.30 το πρωί, αφού η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ προς την υποβολή μηνύσεις εναντίον αλλήλων κινήθηκαν τόσο το σωματείο εφημεριδοπωλών, όσο και τα πρακτορεία.

Ωστόσο ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης κ. Γιώργος Ιωαννίδης, στον οποίο εκτός των δύο συλληφθέντων, εκλήθησαν και παρουσιάστηκαν και εκπρόσωποι του σωματείου εφημεριδοπωλών, περιορίστηκε αυτή τη φορά να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση πως δεν θα επιστρέψει στο εξής να μην κυκλοφορήσουν εφημερίδες και τους άφησε ελεύθερους.

Στους εκπροσώπους του σωματείου εφημεριδοπωλών ο κ. Ιωαννίδης κατέστησε σαφές πως εφεξής θα τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον όποιου επιχειρήσει να εμποδίσει τη διανομή εντύπων, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθεροτυπίας.

Στο θέμα που προέκυψε με την παρακώλυση της κυκλοφορίας των εφημερίδων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οπως σημείωσε σήμερα ο κ. Μόσιαλος «με τη θέση σε ισχύ του νόμου 3919\2011 περί "αρχής επαγγελματικής ελευθερίας και κατάργησης αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση", απελευθερώθηκαν δεκάδες επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και το επάγγελμα του εφημεριδοπώλη».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ενάντια σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης διακίνησης του Τύπου και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διανομή των εφημερίδων».

«Κινήσεις μάλλον βλαπτικές», χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των εφημεριδοπωλών και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα όποια αποκτηθέντα προνόμια του παρελθόντος δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν πολύ φοβούμαι πως λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου κοιτώντας με στενά περιθώρια την ιδιοτέλεια τους και το πώς αυτοί θα μείνουν αλώβητοι».
Οπως σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης «οι φίλοι εφημεριδοπώλες πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους, όπως έπρεπε να την αναθεωρήσουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και όλοι είδαμε τελικά τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την χώρα μας».

Σε ερώτηση για το αν κάποια κόμματα εξυπηρετούνται από αυτή την κατάσταση με τους προνομιούχους κλάδους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε: «Ας μην γελιόμαστε, αυτή την στιγμή κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες της χώρας για να ωφεληθούν να κάνουν τις οποιεσδήποτε καταθέσεις τους»...

Σύλλογος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου

Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου σε ανακοίνωσή του καταγγέλει τους εφημεριδοπώλες για απρόκλητη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου. Η ανακοίνωση είναι:

«Σήμερα τα ξημερώματα σχεδιάστηκε μία πρωτοφανής επιχείρηση κατάλυσης της νομιμότητας στη διανομή τύπου. Οι εφημεριδοπώλες, αρνούμενοι να αποδεχθούν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, παρεμποδίζουν με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις τη διανομή των εφημερίδων και των περιοδικών.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου καταγγέλλει την απαράδεκτη φίμωση του τύπου και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη διανομή των περιοδικών και των εφημερίδων.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις περιοδικών ουδέποτε είχαν υποχρέωση – ούτε πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έχουν- να διανείμουν τα περιοδικά τους μέσω των εφημεριδοπωλών.

Ο ΣΕΠΤ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών του και των χιλιάδων εργαζομένων τους, και να εξασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία του τύπου και ειδικότερα των περιοδικών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: