Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Να ετοιμαστεί η Ευρώπη για διάσωση της Ιταλίας

Δηλώσεις Μπλανσάρ στο κανάλι France 24


http://img.protothema.gr/3C7B8743A627E13992B87E905BFA2501.jpg
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αγορές να βάλουν στο στόχαστρό τους την Ιταλία και κάλεσε την Ευρώπη να είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τη χώρα αυτή μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ακόμη και μέσω άλλων μηχανισμών, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ιταλία πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητά της να εξισσοροπήσει μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά της.

"Εάν η Ιταλία λάβει μέτρα και είναι σε θέση να δανειστεί με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, τότε πιστεύουμε ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Όμως αν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, οι αγορές αρχίσουν να σκέφτονται ότι το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο και αρχίσουν να ζητούν επιτόκια της τάξης του 8, 9 ή 10%, τότε είναι σαφές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο", υποστήριξε.
"Είναι απολύτως απαραίτητο κάποιος να φροντίσει ώστε το επιτόκιο θα είναι χαμηλό και το ιταλικό χρέος βιώσιμο.
Επί του παρόντος το ρόλο αυτό, που είναι πολύ σημαντικός, τον έχει αναλάβει εν μέρει η ΕΚΤ", είπε.

Μιλώντας στο κανάλι France 24, ο Μπλανσάρ κάλεσε την Ευρώπη να είναι έτοιμη "να χρηματοδοτήσει την Ιταλία".
Στην ερώτηση για μια πιθανή προσφυγή στο EFSF, απάντησε ότι το ταμείο αυτό "φαίνεται ότι είναι ένα από τα διαθέσιμα μέσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: