Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάς στο σκοτάδι – Γιώργος και Βενιζέλος μελετούν το «ραβασάκι» της τρόικας

newpost.gr
Η Ελλάς στο σκοτάδι – Γιώργος και Βενιζέλος μελετούν το «ραβασάκι» της τρόικας
Ρήτρα εχεμύθειας, δηλαδή να μην πουν τίποτα ζήτησε από τους εκπροσώπους της τρόικας ο Ευ. Βενιζέλος. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επέβαλε μπλακ άουτ στην ενημέρωση, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εσωτερικές της συζητήσεις. Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη υπουργού Οικονομικών- Τρόικας ο Ευ. Βενιζέλος αναζήτησε στο τηλέφωνο τον Γ. Παπανδρέου. Προς στιγμήν είπαν να τα πουν στο Καστρί, αλλά τελικά αποφάσισαν να μιλήσουν σήμερα το πρωί. Στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, όμως, πήγε στον πρωθυπουργό το ραβασάκι με τις απαιτήσεις των δανειστών:

- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιων στις ΔΕΚΟ.

- Μαχαίρι στο εφάπαξ και τις επικουρικές των δημοσίων υπαλλήλων.

- Νέο μισθολόγιο με αποδοχές κάτω έως και 40%.

- Εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, θα συνεχιστεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012.


Η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Εν τω μεταξύ, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε πει αρχικά το ίδιο το υπουργείο ολοκληρώθηκε τελικά η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα η οποία ξεκίνησε στις 19:22 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η αρχική ανακοίνωση ανέφερε, πάντως, ότι η τηλεδιάσκεψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, εύστοχες αποδείχθηκαν τελικά οι προβλέψεις παραγόντων του υπουργείου που ανέφεραν ότι η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί και την Τρίτη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το 2011, όσο και για το 2012.

Στη διάσκεψη μαζί με τον κ. Βενιζέλο παίρνουν μέρος ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο Ηλίας Πλασκοβίτης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: