Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια για απολύσεις στο στενό δημόσιο»

Τι λένε στο «protothema.gr» οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι Κ. Χρυσογόνος και Αν. Μανιτάκης


http://img.protothema.gr/E173FBC23C54F8EFB7E2828916B1DA21.jpg

Κανένα συνταγματικό εμπόδιο δεν υπάρχει για απολύσεις (και) στο στενό δημόσιο τομέα, τονίζουν μιλώντας στο protothema.gr δυο κορυφαίοι συνταγματολόγοι καθηγητές συνταγματικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Κώστας Χρυσογόνος και Αντώνης Μανιτάκης.

Με αφορμή τα όσα είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομιών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για πλεονάζον προσωπικό (και) στον στενό δημόσιο τομέα προϊδεάζοντας έτσι για απολύσεις ακόμη και σε υπουργεία, οι δυο συνταγματολόγοι εξηγούν ότι απόλυση δημοσίου υπαλλήλου δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αρκεί – όπως λένε – η θέση την οποία καλύπτει ο υπό απόλυση δημόσιος υπάλληλος να καταργηθεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους έχουν ως εξής:
Κώστας Χρυσογόνος, συνταγματολόγος καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ
«Οι απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα είναι νομικά εφικτές. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν εμποδίζει τις απολύσεις ή την εργασιακή εφεδρεία, αρκεί όμως η θέση την οποία καλύπτουν να καταργηθεί.

Αυτό που απαγορεύεται από το Σύνταγμα είναι να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος και στη θέση του να προσληφθεί κάποιος άλλος. Δεν απαγορεύεται, όμως, να απολυθεί κάποιος προκειμένου να γίνει περικοπή στο κόστος λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίες ή του κράτους.

Όσον αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την πλειοψηφία ή το σύνολο των μετοχών τους να ανήκει στο κράτος, απολύσεις μπορούν να γίνουν χωρίς συνταγματικό εμπόδιο με την υποχρέωση βέβαια να τηρηθεί ένα ίσο μέτρο κρίσεως έναντι των υπάλληλων.

Από εκεί και πέρα όμως το οικονομικό σοκ το οποίο θα επέλθει στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους βραχυπρόθεσμα θα έχει πιο δυσμενείς συνέπειες σε σχέση με το όφελος που υπολογίζει η τρόικα από τις απολύσεις.

Ο δημόσιος υπάλληλος που θα απολυθεί ή θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία διαθέτει ένα μόνο νομικό όπλο. Να αμφισβητήσει εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία την απόλυσή του υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να απολυθεί κάποιος άλλος και όχι ο ίδιος».

Αντώνης Μανιτάκης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ
«Η αρχή της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ισχύει για την οργανική θέση στην οποία έχουν διοριστεί. Εάν αυτή έχει καταργηθεί και δεν επανασυσταθεί τότε η μονιμότητα δεν ισχύει. Εάν, δηλαδή, καταργηθεί ένας δημόσιος οργανισμός, τότε ο δημόσιος υπάλληλος χάνει την μονιμότητά του. Καμία ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εκτιμώ ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν φτάσει στην ακραία αυτή θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: