Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Σαρκοζί πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Κλοιός γαλλογερμανικών πιέσεων


Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία
Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία (Φωτογραφία: Reuters )


Μασσαλία, Γαλλία
Ως ζήτημα ζωής και θανάτου για το ευρώ και την Ευρώπη περιγράφει ο Νικολά Σαρκοζί τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών επί του σχεδίου δημοσιονομικής ένωσης με σιδηρά πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις. Δραματικές προειδοποιήσεις από το βήμα της συνόδου του ΕΛΚ στη Μασσαλία, όπου Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ κορύφωσαν τις πιέσεις για να συνασπίσουν τους κοινοτικούς εταίρους γύρω από το σχέδιο.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει με αποσύνθεση. Αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Εάν δεν έχουμε συμφωνία την Παρασκευή, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος λίγο πριν από την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής των τελευταίων ετών.

Σαρκοζί: «Η Ευρώπη κινδυνεύει»

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Σαρκοζί επισήμανε ότι «όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο πιο δαπανηρή και λιγότερη αποτελεσματική θα είναι λύση».

«Η Ευρώπη κινδυνεύει. Ποτέ δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» ανέφερε για να προειδοποιήσει: «Εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό [το σχέδιο που προωθείται], φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι επιδίωξη είναι να προχωρήσουν οι δημοσιονομικές αλλαγές και με τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», αλλά εάν υπάρξει μπλόκο τότε το σχέδιο προχωρά με τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης -«και λέμε όποιος θέλει να ενταχθεί είναι ευπρόσδεκτος».

Μέρκελ: «Να παραμεριστούν εγωισμοί και συμφέροντα»


Σφίγγοντας με τη σειρά της τον κλοιό των πιέσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Μασσαλία ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη» και είναι απαραίτητες οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

Και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον προς την Ευρώπη, και πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρωζώνη, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εθνικοί εγωισμοί και συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν, υπογράμμισε η Μέρκελ τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιούσε από το Λονδίνο με βέτο εάν δεν προστατεύονται τα βρετανικά συμφέροντα στη Συνθήκη που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

«Θα βρούμε καλές λύσεις στις Βρυξέλλες, και θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στο να ξεπεράσουμε την κρίση» είπε η Μέρκελ για να συμπληρώσει πως «πλέον μόνο τα λόγια δεν είναι πιστευτά» και γι' αυτό απαιτείται αλλαγή Συνθηκών και περισσότερες αρμοδιότητες της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υποκύπτουμε στη θέληση της Κομισιόν περισσότερο από πριν, όταν τα κράτη-μέλη, ακόμη και η Γερμανία, μετριάζει τους κανόνες. Και αυτό διακυβεύεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο» σημείωσε.

Μπαρόζο: Έκκληση για τη διάσωση του ευρώ

Σε δραματικούς τόνους, αλλά επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφυσήσει αισιοδοξία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο από τη Μασσαλία: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μαζί, όλη η Ένωση, να δείξει ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο».

«Πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό. Η έκκλησή μου, η ισχυρή έκκλησή μου προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι να δείξουμε την δέσμευσή μας στο ενιαίο νόμισμα» υπογράμμισε.

Στον πυρήνα της κρίσης βρίσκονται προβλήματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, δήλωσε για να συμπληρώσει πως «για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μεγαλύτερη σύγκλιση, περισσότερη πειθαρχία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε προϋποθέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη διαδικασία» της οποίας τα κράτη-μέλη πρέπει να εγγυηθούν την επικύρωση και η οποία θα ενισχύσει το ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης αν τα κράτη-μέλη μας μπορούν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να εγκρίνουν και να επικυρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη» δήλωσε από το βήμα της συνόδου του ΕΛΚ.

«Μια αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία. Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αν είναι πραγματικά αναγκαία για να προχωρήσουμε περαιτέρω» δήλωσε, πριν αναφερθεί λεπτομερώς στους όρους μιας αναθεώρησης.

«Είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που έχει ανάγκη ισχυρότερους θεσμούς» τόνισε.

«Μπορούμε να πούμε ναι σε μια αναθεώρηση, εάν είναι να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο, αν πρόκειται να κινηθούμε προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι τον κατακερματισμό της αγοράς, αν είναι να ενισχυθεί η συνοχή μας και η ενότητά μας και να μην δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας, αν είναι να ενισχυθεί η ένωση μας με τον σεβασμό των κοινοτικών θεσμικών οργάνων μας» προσέθεσε.

«Πιστεύω ότι υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να βρούμε μια συναίνεση απόψε και αύριο το πρωί» σημείωσε.

Υπέρ της αλλαγής των συνθηκών ο Μαριάνο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τάχθηκε από τη Μασσαλία υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και θέσπιση συμπληρωματικών ελέγχων για την αποτροπή μιας κρίσης όπως αυτή στο μέλλον. Το οφείλουμε. Και αν γι' αυτό πρέπει να τροποποιήσουμε τις Συνθήκες, να τις τροποποιήσουμε» είπε ο Ραχόι.

Ντόναλντ Τουσκ: «Όχι σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τη Μασσαλία αντίθετος σε μία «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», σημειώνοντας ότι Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτελείται από 27 κράτη μέλη, όχι από 17 ή 17 συν», όπως την οραματίζονται η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η κρίση θα σφραγίσει το φέρετρό μας αν επιλέξουμε να αποξενώσουμε την Ευρώπη των 27», δήλωσε ο Τουσκ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από αποφάσεις που δεν αποκλείουν κανέναν και δεν δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων» υπογράμμισε.

«Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση σε μια ΕΕ των 27 θα είναι μοιραία για την Ευρώπη» επισήμανε ο Τουσκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλειστό κλαμπ ξεχνούν όλες τις ευκαιρίες μιας πιο ευρείας Ευρώπης. Θα διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα ενισχύοντας την Ένωση των 27. Αυτό είναι το κλειδί» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου δήλωσε επίσης από τη Μασσαλία ότι η Ρουμανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο κατηγορίες κρατών-μελών» αναφερόμενος στα σχέδια που εξετάζουν η Γαλλία και η Γερμανία για την Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: