Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Νέο φορολογικό σύστημα εισηγείται το ΔΝΤ!

Έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας


http://img.protothema.gr/80ED8A81F7F40DB981893F0F98FC341D.jpg
Την πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα, της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς έως 300 ευρώ, την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και η μείωση του ΦΠΑ στο 19% προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες σε έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας που έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι άνθρωποι του Ταμείου με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, έπειτα από ενδελεχή έρευνα μηνών επί των φορολογικών θεμάτων, έχουν υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν αποδεκτές στο σύνολο τους από τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Παντελή Οικονόμου και θα ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού βεβαίως πάρουν το πράσινο φως και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μεταξύ άλλων προτείνουν :

· Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υποψιν
όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ).
Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υποψιν η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια. Η ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.
· Ασφαλιστικές εισφορές : Την κατάργηση της πληρωμής των εισφορών για το τμήμα του μισθού έως τα 300 ευρω. Δηλαδή εάν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1000
ευρω τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700 ευρω. Τα επιχειρήματα που επικαλείται το ΔΝΤ είναι δυο : ι)χρηματικό όφελος για τον μισθωτό και την επιχείρηση ιι) θεωρητικά δίνονται κίνητρα σε μια επιχείρηση να προσλάβει επιπλέον υπάλληλους.
· ΦΠΑ: Την κατάργηση των 3 συντελεστών και την καθιέρωση 2 συντελεστών 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα τα ξενοδοχεία κλπ. Προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5 % που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
· ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός ου ΦΠΑ. Στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Έτσι εάν κάποιος θέλει να πληρώσει με ένα ποσό των 1000 ευρω τότε θα καταβάλλει σε μετρητά τα 230 ευρω και τα υπόλοιπα 780 ευρω θα αναγράφονται στην επιταγή.
· Ακίνητα : Κατάργηση των αντικειμενικών Αξιών της εφορίας και καθιέρωση νέων τιμών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υποψιν
από την εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στην μεταπώληση του ακινήτου.
· Φόρος πολυτελείας. Πρέπει να καταργηθεί. Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο φόρος αυτός (επιβάλλεται στα κοσμήματα, στα ΙΧ υψηλού κυβισμού κλπ ) το 2011
απέφερε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 20 εκατ ευρω ενώ βοήθησε «να διαλυθούν» κλάδοι της οικονομίας μεταξύ αυτών η εμπορία αυτοκινήτων, το εμπόριο των ειδών πολυτελείας.
· Ενδοομιλικες συναλλαγές: προτείνεται η ενοποίηση των δυο νομοθεσιών, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών. Επισπεύδων της
ενεργοποίησης του νέου νόμου θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
· Καπνά. Προτείνουν να μην γίνουν αλλαγές στις τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση όμως προτείνουν να αυξηθεί στον χύμα καπνό καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.
· Πρόστιμα του ΚΒΣ. Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις να ισχύει μόνο η παράβαση με το υψηλότερο πρόστιμο. Έτσι εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο άλλα μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.



Τα μέτρα αυτά το ΔΝΤ επιθυμεί να ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο όμως δεν έχει αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο ως πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την κατάθεση εντός του Ιανουαρίου των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν διαδικαστικά θέματα όπως η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μέσω της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: