Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ για τα παράνομα επιδόματα

Κυνήγι στις παροχές-μαϊμού


(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά τα χρήματα που δόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους ως προνοιακά επιδόματα, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι που «εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στη Βουλή.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή η οποία ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις υποθέσεις παράνομων παροχών προνοιακών επιδομάτων ή συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς σε δύο - τρεις μήνες, τότε το ασφαλιστικό θα έχει εξοικονομήσει το τεράστιο αυτό ποσό.

Η βουλευτής απαίτησε επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «μεσολαβητών» σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής όποιοι κι αν είναι αυτοί «βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, διοικητές, πολιτευτές κ.α. και να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που αποδόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους».

«Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι που εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς.

Ακόμη δήλωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% και θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

«Πρέπει να μάθουν οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα ο ελληνικός λαός ποιοι ήταν εκείνοι που μεσολαβούσαν προκειμένου κάποιοι να έχουν παροχές που δεν δικαιούνται» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

«Αλλά ας κρατήσουμε κάτι θετικό, ότι καταφέραμε να έχουμε μείωση στις δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες του 2009», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας στην κυρία Πιπιλή.

Δραστική μείωση των «υπεραιωνόβιων»

Ενδεικτική θεωρείται η εικόνα για τους «υπεραιωνόβιους»: Σύμφωνα με στοιχεία παρελθόντων ετών, που ποτέ δεν είχαν ελεγχθεί ή αμφισβητηθεί, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραιωνόβιων από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, στους οποίους και καταβάλλονταν συντάξεις -στοιχεία βεβαίως που προκάλεσαν την προσοχή τόσο του υπουργείου Εργασίας, όσο και τις τρόικας.

Οι πάνω από 100 ετών Έλληνες και Ελληνίδες ήταν έως πριν μερικές εβδομάδες περίπου 23.550. Ενας μάλιστα εμφανιζόταν να είναι 124 ετών, και εμφανιζόταν να εισέπραττε σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή να υπάρξει έλεγχος για όσους εμφανίζονταν υπεραιωνόβιοι -και με τη νέα καταγραφή και απογραφή οι υπεραιωνόβιοι δεν υπερβαίνουν τους 7.550 και αυτοί έως 111 ετών. Τώρα το Δημόσιο θα διεκδικήσει πίσω τα χρήματα που χορηγούνταν ως συντάξεις στους «γιαλαντζί».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: