Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δηλώνονται για τακτοποίηση μέχρι και... ανύπαρκτα αυθαίρετα

Σε χάρτες 300.000 κτισμάτα


Ο κ. Παπακωνσταντίνου κρατά το χάρτη της Μυκόνου όπου έχουν καταγραφεί δύο αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί, αλλά δεν υπάρχουν
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κρατά το χάρτη της Μυκόνου όπου έχουν καταγραφεί δύο αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί, αλλά δεν υπάρχουν


Αθήνα
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος τους πρώτους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί για να τακτοποιηθούν. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο που προέκυψε από την καταγραφή είναι ότι μεταξύ των 300.000 αυθαιρέτων, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί κτίσματα τα οποία... δεν υπάρχουν. Προφανώς, ο στόχος στις περιπτώσεις αυτές είναι να μπουν στη ρύθμιση αυθαίρετα που θα ανεγερθούν αργότερα.

Τους πρώτους χάρτες παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.

«Για πρώτη φορά έχουμε εικόνα για ένα νησί - αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος. Σε χάρτη αποτυπώνονται τα δηλωμένα αυθαίρετα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνει σύγκριση φωτογραφιών, πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Το υπουργείο ξεκίνησε τη σύγκριση των εικόνων από επιλεγμένες περιοχές (κυρίως νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος), όπου η συγκέντρωση αυθαιρέτων είναι μεγάλη.

«Στόχος είναι η εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν από την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί», τόνισε ο υπουργός.

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: