Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Σεισμός 8,9 βαθμών στην Ινδονησία, υποχωρεί ο κίνδυνος για μεγάλο τσουνάμι

Πανικός στην επαρχία Ατσέχ

Πανικός στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ
Πανικός στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ (Φωτογραφία: Reuters )


Τζακάρτα, Ινδονησία

Σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών σημειώθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας, σπέρνοντας πανικό και φόβους για ένα καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό αντίστοιχο του 2004. Συναγερμός σήμανε σε 28 χώρες, έντρομοι οι κάτοικοι της Ατσέχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εκκενώθηκαν οι ακτές της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το σεισμό οι φόβοι για μεγάλο τσουνάμι ευτυχώς δεν επιβεβαιώνονται. Τα κύματα που κατευθύνονται στην Ατσέχ είναι ύψους 17 εκατοστών, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Δεν έχουν υπάρξει επί του παρόντος πληροφορίες για θύματα και ζημιές στην Ινδονησία.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας ανέφερε αρχικά ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,9 βαθμοί και στη συνέχεια 8,5. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ η δόνηση ήταν μεγέθους 8,7 βαθμών. Σημειώθηκε στις 2:38 μ.μ. (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα.


Στην ίδια επαρχία, οκτώ χρόνια πριν, είχε σημειωθεί η μεγάλη καταστροφή. Η ένταση της πρωινής δόνησης -έγινε αισθητή μέχρι τη Σιγκαπούρη και την Ινδία- δημιούργησε φόβους για επανάληψη του εφιάλτη του 2004.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και σήμανε συναγερμός σε 28 χώρες. Οι ακτές της Ταϊλάνδης εκκενώθηκαν και ανεστάλη η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στα νησιά Πουκέτ.


Δύο ώρες μετά το σεισμό άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι για μεγάλο τσουνάμι, βάσει ανακοινώσεων του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Τα κύματα που έχουν σχηματιστεί και κατευθύνονται στην επαρχία Ατσέχ είναι ύψους 17 εκατοστών.

Η αμερικανική υπηρεσία επισήμανε ότι η προειδοποίηση παραμένει, πάντως, ενεργή· το τσουνάμι φαίνεται μικρό, αλλά τα τσουνάμι μπορεί να εμφανίζονται ως πολλά κύματα μαζί.

«Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι παρότι βρισκόμαστε σε συναγερμό» δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο σε έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσία του Βρετανία πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισκέπτεται την Ινδονησία, και διαβεβαίωσε για την παροχή όποιας βοήθειας χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Ινδονήσιο πρόεδρο δεν υπάρχουν επίσης πληροφορίες σε αυτή τη φάση για θύματα ή ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσέχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσέχ της Σουμάτρας. Οι αρμόδιες ινδονησιακές αρχές απέστειλαν άμεσα ομάδα διασωστών στην Ατσέχ.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της επαρχίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια σε υπερυψωμένα σημεία.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε συγκεκριμένα για την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, αλλά και σε περιοχές της Ινδίας.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών στην Ατσέχ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: