Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«Να μην ελέγχουν βουλευτές τα οικονομικά των βουλευτών»

Νέο μηχανισμό ζητά η «Παρέμβαση»


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κείμενο με το οποίο ζητεί να αλλάξει το θεσμικό πλάισιο ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευρών κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση». Το κείμενο αναφέρει:

«Ένας βασικός λόγος για την απαξίωση των κομμάτων έχει να κάνει με το ότι για πάρα πολλές υποθέσεις, από τα κομματικά ταμεία και τα εκλογικά έξοδα μέχρι το''πόθεν έσχες'' των μελών του κοινοβουλίου, είναι βουλευτές που ελέγχουν βουλευτές. Σαν αποτέλεσμα τίποτα δεν βγαίνει στο φως, κανείς δεν τιμωρείται. Είναι επιτέλους καιρός η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα Επιτροπή Ελέγχου να μην αποτελείται από βουλευτές. Όσο για τους ανώτατους δικαστικούς, που το Σύνταγμα προβλέπει τη συμμετοχή τους, δε θα πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία.

»Η Επιτροπή θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα οικονομικά των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ο συνήγορος του Πολίτη, η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει μεν να δίνει λόγο στη Βουλή αλλά θα διοικείται από μια κοινά αποδεκτή εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, το έργο της οποίας θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες (ορκωτούς λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους κτλ). Μόνο αν οι πολιτικοί μας δεχτούν (όπως γίνεται σε ευνομούμενες χώρες) τέτοιου είδους μηχανισμούς ελέγχου, θα ανακτήσουν ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών»

Το κείμενο υπογράφεται από τους εξής:

Νίκος Μουζέλης- ομότιμος Καθηγητής London School of Economics- Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Περικλής Βασιλόπουλος- Δημοσιογράφος- Αντιπρόεδρος Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Κώστας Ζέπος- Πρέσβης ε.τ., Νίκος Αλιβιζάτος- Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,Αντιγόνη Λυμπεράκη- Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Πλάτων Τήνιος- Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης- Δημοσιογράφος, Χρήστος Διαμαντόπουλος- μέλος Δ.Σ Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος- αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάλεια Δραγώνα- Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Φραγκουδάκη- Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Ράμφος- Φιλόσοφος,Λουκάς Τσούκαλης- Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Λίποβατς- Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ηλίας Κατσούλης- Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μιχάλης Σταθόπουλος- Καθηγητής Πανεπιστημίου- πρ.Υπουργός, Στέλιος Βιρβιδάκης- Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: