Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Δεν θα χρειαστεί η Ισπανία βοήθεια για τις τράπεζές της, επιμένει η Κομισιόν

Περιμένει ωστόσο τα συνολικά στοιχεία


(Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη θέση της ότι η Ισπανία δεν θα χρειασθεί οικονομική στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

Ειδικότερα, ερωτηθείς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Μαδρίτη θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς εξωτερική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ο Μπαγί απάντησε καταφατικά.

Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα δύναται να έχει πλήρη εικόνα των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, όταν η ισπανική κυβέρνηση της παράσχει πληροφορίες όχι μόνο για τον κεντρικό προϋπολογισμό του 2012, αλλά και για τα σχέδια περικοπής δαπανών στις 17 αυτόνομες περιοχές της χώρας.

«Αυτό που περιμένουμε τώρα από τις ισπανικές αρχές είναι να μας δώσουν τη συνολική εικόνα των σχεδίων» είπε ο Μπαγί.

«Τα στοιχεία που λάβαμε από τη Μαδρίτη καλύπτουν μόνο τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη κεντρική κυβέρνηση. Η υποχρέωση που ανέλαβε η Ισπανία απέναντι στα άλλα μέλη εταίρους της στην Ευρώπη είναι να μειωθεί το έλλειμμα του συνολικού προϋπολογισμού της Ισπανίας στο 5,3%».

Όπως εξήγησε περαιτέρω ο Μπαγί, «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και στον προϋπολογισμό του ισπανικού κράτους (ο οποίος περιλαμβάνει και τις 17 αυτόνομες περιοχές). Μέχρι λοιπόν να λάβουμε πληροφορίες και για τις υπόλοιπες περιοχές δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε και κατ' επέκταση να κάνουμε παρατηρήσεις και συστάσεις στις ισπανικές αρχές».

Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν αναγνωρίζουν «τις τεράστιες προσπάθειες» που κάνει η Ισπανία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της εξέφρασε την Μ.Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Από το ξέσπασμα της κρίσης η Ισπανία έχει εφαρμόσει ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής, της αγοράς εργασίας και του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ.

Το Παρίσι θεωρεί, από την πλευρά του, υπερβολικούς τους φόβους που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές, σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

«Θεωρούμε τους φόβους που εκφράζονται σήμερα για την οικονομική υγεία της Ισπανίας υπερβολικούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.

«Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διεξάγει μια θαρραλέα, απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και θα οδηγήσει στην ισπανική ανάκαμψη» συμπλήρωσε.

«Είναι φανερό πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Ισπανία προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι έπρεπε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμά της στο 6%, το έφθασε ωστόσο στο 8%», πρόσθεσε η Πεκρές.

«Αυτό είναι και για τους Γάλλους μια επιπλέον απόδειξη της σημασίας που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των ελλειμμάτων», κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: