Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κρύβει την οργή της η τρόικα λόγω εκλογών

Κρύβει την οργή της η τρόικα λόγω εκλογών
Μεγάλες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις αποκρατικοποιήσεις, στην συλλογή εσόδων και στη συγκράτηση δαπανών εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που εφορμούν αθόρυβα κατά διαστήματα στην Αθήνα. Αλλά δεν μιλούν δημοσίως, λόγω εκλογών.

Η απόφαση να πέσουν οι τόνοι για την εφαρμογή του μνημονίου και για το νέο πακέτο των 12 δις ευρώ και να αναδειχθεί το αναπτυξιακό πεδίο έχει ληφθεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, καθώς τα μηνύματα για το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία.
Η προαναγγελία της πανηγυρικής συνέντευξης τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, στις 18 Απριλίου με αντικείμενο τα αναπτυξιακά σχέδια της ΕΕ για την Ελλάδα είναι το φανερό δείγμα της πολιτικής που ακολουθείται. Το δεύτερο σκέλος είναι η απουσία δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών για την κατάσταση στην Αθήνα.


Ο φόβος είναι η έξαρση των αντιμνημονιακών αντιδράσεων και η μετεξέλιξή τους σε ψήφο προς τα κόμματα που δηλώνουν καθαρά κατά του Μνημονίου. Τον ίδιο φόβο συμμερίζονται άλλωστε και οι ΗΠΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμάρτ που έχει σήμερα σειρά συναντήσεων κορυφής στην Αθήνα.


Αυτό δεν σημαίνει ότι η τρόικα είναι ευχαριστημένη με την Αθήνα. Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το έργο έχει και πάλι παγώσει. Πέρα από την προετοιμασία του νέου πακέτου μέτρων, ο μεγάλος φόβος είναι ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό του προηγούμενου Φθινοπώρου.
Υπάρχουν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται ή μερικά υλοποιούνται. Υπάρχει και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Ο έλεγχος στα έσοδα έδειξε καθίζηση του μηχανισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ εκφράζεται δυσαρέσκεια για την φορολογική μεταρρύθμιση. Εξηγούν ότι πρέπει η φοροδιαφυγή να φέρει στα ταμεία 3 με 4 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαντάζει εφικτό αφού δεν έχει καν τοποθετηθεί ο μόνιμος υφυπουργός που ορίζει το Μνημόνιο.


Χαλαρότητα εμφανίζεται όμως και στην πλευρά των δαπανών, κυρίως φορέων του ευρύτερου δημοσίου. Εκφράζονται φόβοι για μεγάλη συγκέντρωση υποχρεώσεων προεκλογικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να αποπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση, όταν αυτή ορκιστεί.


Γεωργία Παππά
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: