Με αφορμή τις δημόσιες υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη, από το Γραφείο Τύπου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, υπενθυμίζονται τα εξής:
Το 2011 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εισηγήθηκε και ψήφισε στη Βουλή, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Σύμφωνα με τον νόμο 3961/2011:
1. Η παραγραφή για αδικήματα Υπουργών είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες. Βεβαίως, δεν μπορούσε να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος αποσβεστική προθεσμία.
2. Υπάρχει δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
3. Διατάσσεται υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους.
4. Γνωμοδοτικό Συμβούλιο έχει ως έργο το νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, ώστε να γνωμοδοτήσει, εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης Υπουργού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία νομικής και ουσιαστικής επεξεργασίας των κατηγοριών, ώστε να παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις για ορθή απόφαση σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
5. Δεσμεύονται κάθε είδους λογαριασμοί, τίτλοι και χρηματοπιστωτικά προϊόντα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος Υπουργού ή Υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου