Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Γαλλία: Μείωση 30% στις απολαβές προέδρου και υπουργών ...



Σε δραστική μείωση- 30%- των μισθών των υπουργών, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου του προέδρου, αναμένεται να προχωρήσει η Γαλλία. Ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ... ήδη δεσμευθεί πριν την εκλογή του, ότι θα μείωνε το μισθό των υπουργών αλλά και του προέδρου κατά 30%. Τώρα ο πρωθυπουργός του, Ζαν Μαρκ Ερό, ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνησή του.

Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες απολαβές των υπουργών θα πέσουν από τα 14.200 ευρώ στα 9940 ευρώ, ενώ του πρωθυπουργού θα μειωθούν από τα 21200 ευρώ στα 14840 ευρώ. Η μείωση θα ισχύσει και για τις απολαβές του προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Με την κίνηση αυτή που έχει πέρα από πρακτικό και συμβολικό χαρακτήρα, ο νέος πρόεδρος προφανώς επιχειρεί να διαφοροποιηθεί εξ αρχής από τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, όπως σημειώνει η Figaro, είχε αυξήσει κατά 172% τον καθαρό μισθό του μόλις εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εκτοξεύοντας τις απολαβές του από 7084 ευρώ σε 19331 ευρώ.

Η γαλλική μείωση είναι μακράν η πιο δραστική, αλλά δεν είναι η πρώτη που αποφασίζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Την αρχή είχε κάνει το 2009, ο Ιρλανδός τότε πρωθυπουργός, Μπράιν Κόουεν, μειώνοντας κατά 15% τον δικό του μισθό, καθώς και αυτούς των υπουργών. Το 2010 το ίδιο έκανε και η Ισπανία, μειώνοντας τις υπουργικές απολαβές κατά 15%, ενώ στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μείωσε τις 5% τους μισθούς των υπουργών. Το παράδειγμα ακολούθησαν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποφάσισε- μετά από 12 χρόνια- την αύξηση 5,7% έως το 2013 του δικού της μισθού, αλλά και των υπουργών. Κάτι που σημαίνει ότι οι μηνιαίες απολαβές της θα φθάσουν 17.016 ευρώ καθαρά, ενώ των υπουργών περίπου 13.795 ευρώ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: