Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μεγαλύτερα δεινά για τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ, λέει ο Ομπάμα

«Βρείτε λύσεις» λέει στην Ευρώπη


  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ουάσινγκτον
Ταχεία και αποφασιστική λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη ζητά από τους ηγέτες της ο Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων.

Ωστόσο, απευθυνόμενος στους Έλληνες, των οποίων τις θυσίες -όπως είπε- αναγνωρίζει, τους προειδοποιεί ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει αν η χώρα βγει από την ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι εάν επιλέξουν η χώρα τους να εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα περάσουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά από όσα υφίστανται τώρα» είπε.

«Στα χέρια των Ευρωπαίων οι λύσεις»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται πλήρως τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

«Οι αποφάσεις είναι ουσιαστικά στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών και ευτυχώς κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επείγουσα ανάγκη να δράσουν», είπε ο Ομπάμα, σπεύδοντας όμως να επισημάνει και τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται αφού δεν αποτελεί πρόθεσή του ούτε να επικρίνει αυστηρά την Ευρώπη, ούτε να υποδείξει στους Ευρωπαίους τι να κάνουν.

Ειδικά δε για το θέμα της στήριξης του τραπεζικού συστήματος και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει.

Η ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε.

«Είναι δύσκολες λύσεις, αλλά είναι λύσεις», υπογράμμισε ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει ως προς αυτό την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπήρξε ενδιαφέρουσα αποστροφή για τη λιτότητα λέγοντας ότι σε υπερβολικό βαθμό κάνει δυσκολότερη την αποπληρωμή των χρεών.

Η θέση του Αμερικανού προέδρου είναι ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη επηρεάζει και την οικονομία των ΗΠΑ που δεν έχει ανακτήσει τον δυναμισμό της και ταλαιπωρείται από την υψηλή ανεργία που ξεπερνά το 8%.

Αυτό επικαλείται και η Fed που δηλώνει έτοιμη να πάρει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και παροχής ρευστότητας.

Υπάρχει κίνδυνος για νέα ύφεση αν η κατάσταση στην Ευρώπη δεν κινηθεί ομαλά, εκτίμησε ο Ομπάμα, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πλέον πιο σταθερό και ότι μπορεί να απορροφήσει σοκ από την Ευρώπη.

«Μπορεί να απορροφά το χρηματο-πιστωτικό μας σύστημα αρκετούς από τους κραδασμούς που προέρχονται πέραν του Ατλαντικού», σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Ομπάμα, εκτιμούν αναλυτές, θέλει να δει αν όχι μία λύση, τουλάχιστον κινήσεις που επαναφέρουν την ηρεμία στο (οικονομικό) μέτωπο της Ευρώπης, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία και οι πιθανότητες επανεκλογής του.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά, ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει νομοσχέδια που θα φέρουν ξανά δασκάλους και άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: