Το ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για το σταδιακό κλείσιμο συγκεκριμένων τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενης πιθανώς της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, της Αγροτικής. «Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕΒank θα πρέπει να κλείσει ή να εξυγιανθεί σταδιακά», αναφέρει ο αξιωματούχος, ενώ υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς «η έκβαση των εκλογών μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τους δεσμούς της Ελλάδας με την ΕΕ».
Στη διάψευση του υπουργείου τονίζεται, αντίθετα, ότι «όπως είναι γνωστό, η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι επίσης γνωστό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προικοδοτείται με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή του. Τα 25 δισ. ευρώ εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευτεί και τα 18 δισ. ευρώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι λόγω του κρατικού χαρακτήρα της Αγροτικής τράπεζας αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν είναι δυνατή προς το παρόν η κεφαλαιακή στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση, θα προκρίνει και θα αποφασίσει λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ΑΤΕ και του ΤΤ, η οποία επλήγη λόγω συμμετοχής τους στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Τότε, ίσως αλλάξει και το νομικό πλαίσιο και ανοίξει ο δρόμος για στήριξη και από το ΤΧΣ, ή επιτευχθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω άλλης εναλλακτικής οδού.
http://moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου