Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συγκλίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί απέναντι στην Τρόικα Σχεδόν συμφώνησαν σε όλα ...

Σταδιακή σύγκλιση στη στάση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση καταγράφεται μετά και τη νέα συνάντησή τους που κατέληξε στην οριοθέτηση «κόκκινων» γραμμών στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά και οι απολύσεις στο Δημόσιο για τις οποίες τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν τίθεται καν θέμα.

Ενδεικτικά, ο κ. Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μάξιμου, δήλωσε ότι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για τα 11,5 δισ. συνεχίζεται, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία η οποία διαλύεται».

Για να συμπληρώσει ότι καμιά απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η συζήτηση με την τρόικα είναι πολύ δύσκολη και διαρκής, ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο είναι δεδομένη η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που κινείται έκτος ευρωπαϊκών ορίων.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα γιατί η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθάει την πραγματική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Εκεί συνεργάτες του συγκεκριμενοποιώντας τις διαφωνίες του υπογράμμιζαν πως ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να δεχτεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα, οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και μεταβολές στα εργασιακά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα παραπάνω συμφωνούν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστερά κ. Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δεν έθεσε θέμα εργασιακών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου,  μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το θέμα ενός ενιαίου εθνικού φορολογικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να κατατεθεί άμεσα. Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα τις ανάπτυξης και συγκεκριμένα το ανοιχτό ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων, από το οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι προσδοκούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στην συζήτηση έθεσαν το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ζήτησαν να μην ληφθούν αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Αντίθετα είπαν το Τ.Τ να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.  

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ήτα μια αρκετά καλή ημέρα. Οι συζητήσεις  είχαν πρόοδο. Πιστεύουμε ότι θα συγκλίνουμε»

Πάντως συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών λίγο μετά δήλωναν πως αφ’ ενός η Τρόικα δεν βιάζεται και αφ’ ετέρου πως η συζήτηση με τους δανειστές σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη».

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου, ενδεχομένως μετά και την συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: