Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάγκη τρίτου πακέτου βλέπει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Δεν συζητά το ενδεχόμενο το Ταμείο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης εξέφρασε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέρθουν από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Ωστόσο, την θέση του δεν υποστηρίζει το ΔΝΤ που δεν βλέπει ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με τον Θ.Κατσάμπα, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει για χρόνια στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε εμπλοκής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό αυτό κενό μόνη της.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσάμπα μόνο η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη «καθώς τα δάνεια [του ΔΝΤ] χορηγούνται σε όλες τις χώρες με όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».

Κανένας πιστωτής της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει δείξει την πρόθεση του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα και το ευρωσύστημα δεν έχει φανεί πρόθυμο να αναδιαρθρώσει τα 50 δισ. ελληνικού χρέους που κατέχει, σημειώνειθ η WSJ.

Ο Θ.Κατσάμπας αναγνωρίζει ότι μία εμπλοκή του δημόσιου τομέα (OSI) θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, όσο απαραίτητη και αν φαίνεται.

«Η δυσκολία ενός OSI είναι ότι πιθανόν δημιουργεί προηγούμενο και για άλλους δανειστές, το οποίο, φυσικά, οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν», τονίζει.

Χαρακτηρίζει μάλιστα τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «ένα ανεπιθύμητο γεγονός που θα στείλει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εκτίμησε ότι το 2011 υλοποιήθηκε μόνο το 22% των υποχρεώσεων που προβλέπονταν  από το πρόγραμμα σύγκλισης.

Διαψεύδει η Αθήνα

Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε τις δηλώσεις Κατσάμπα λέγοντας πως «τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος».

Απάντηση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Κατσαμπά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.

Ακόμη ο Τζ.Ρέις εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: