Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Έφοδος διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη

Εξαπλώνεται το κύμα αντιδράσεων


Οι σκηνές από την ταινία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο
Οι σκηνές από την ταινία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σαναά
Στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη εισέβαλαν το μεσημέρι της Πέμπτης διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσβάλλει τον Μωάμεθ. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι σκηνές από την ταινία έχουν προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες στο μουσουλμανικό κόσμο, με αποκορύφωμα την πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης που οδήγησε στο θάνατο του αμερικανού πρέσβη και άλλων διπλωματικών υπαλλήλων.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης, το πλήθος έσπασε την Πέμπτη τζάμια της ισχυρά φυλασσόμενης αμερικανικά πρεσβείας και εισέβαλε στο συγκρότημα. Αμέσως μετά το προσωπικό ασφαλείας άνοιξε πυρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για τραυματίες και από τις δύο πλευρές, αργότερα η κυβέρνηση της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί.

«Η κυβέρνηση της Υεμένης θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματών και θα ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες τις ξένες αποστολές», διαβεβαιώνει.

Την Πέμπτη έχουν αναφερθεί επίσης διαδηλώσεις στην Τύνιδα, το Χαρτούμ του Σουδάν, την Καζαμπλάνκα, στην Νατζάφ του Ιράκ και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ακόμη, Ιρανοί φοιτητές διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν ελλείψει επίσημων σχέσεων. Αφορμή υπήρξε και εδώ η επίμαχη ταινία.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, επεισόδια είχαν επαναληφθεί για δεύτερη νύχτα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο μετά από βραδινή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Πέτρα του σκανδάλου είναι σκηνές που κυκλοφόρησαν στο YouTube από το «Innocence of Muslims», ταινία ανεξάρτητης παραγωγής αμερικανο-ισραηλινού σκηνοθέτη που παρουσιάζει τον Μωάμεθ ως γυναικά, παράφρονα και απατεώνα που καλεί σε σφαγές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: