Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών



Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τηνανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τη θετική ψήφο των κυβερνητικών κομμάτων.Η Δημοκρατική Αριστερά, που είχε εκφράσει ενστάσεις υπερψήφισε τελικά μετά την δέσμευση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης θα περάσουν από τη Βουλή με νόμο, και εντάσσοντάς το στη διαδικασία για εξασφάλιση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένεται τον Νοέμβριο. 

Δριμεία κριτική δέχθηκε ωστόσο το νομοσχέδιο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που μίλησαν για άλλη μία «στήριξη των τραπεζιτών», ενώ τα Ταμεία που επίσης υπέστησαν τεράστιες απώλειες από το PSI αφέθηκαν στο έλεός τους. 

Έντονη ήταν η κόντρα και για το ΤΤ και την Αγροτική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και το θέμα της συμφωνίας με τη Siemens.

Όλα τα ζητήματα αξιολογούνται, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της ζημίας των μικροομολογιούχων από το PSI, επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσφυγής των συνεταιριστικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός διευκρίνισε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα νομικά και λογιστικά ζητήματα που προκύπτουν».

Ο κ. Σταϊκούρας, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα μιλώντας για την αλλαγή στάσης των Ευρωπαϊων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώνεται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στοιχείων στους στόχους, ανακοινώνοντας πως τον Αύγουστο, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία, πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει μειωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012, έναντι 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011. 

Μειωμένες εμφανίζονται κατά 17,8% και οι πρωτογενείς δαπάνες του Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα είναι αντίστοιχα μειωμένο κατά 34%.

Ακόμη κ. Σταϊκούρας επέμεινε πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: