Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι την Κυριακή κλείνει το πακέτο των νέων μέτρων

Εντατικές διαβουλεύσεις για τις περικοπές



Νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ελπίδα ότι το πακέτο των περικοπών, ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, θα έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή, εξέφρασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη διάρκεσε τρεις ώρες περίπου.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχει συντονισμός για τα μέτρα και συζήτηση για να καταλήξουμε» και εκτίμησε ότι το πακέττων μέτρων θα κλείσει μέχρι την Κυριακή.

«Ελπίζω μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν έχει εικόνα για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και πότε πρόκειται να γίνει, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως».

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Aπό τις 14.00 έως λίγο μετά τις 15:30 τα στελέχη της τρόικας είχαν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8 - 5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας είδαν κατ' ιδίαν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στο υπουργείο από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση οτυ χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, «με βάση τα προβλεπόμενα στις 24 του μήνα - άντε 25 θα κατατεθεί το πακέτο, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό διάστημα μέχρι την 8 Οκτωβρίου να μπορέσουν να κατατεθούν τα μέτρα αυτά και οι εφαρμοστικοί νόμοι που προκύπτουν από αυτά και να υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν, έτσι ώστε στις 8 του μήνα που θα γίνει το Eurogroup να έχει η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο ένα άρθρο απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα. Σας λέω ειλικρινά: δεν υπάρχει θέμα για την επόμενη Παρασκευή, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα δύσκολα αυτά μέτρα. Θα συζητηθούν, προφανώς με τη λογική όχι του ενός άρθρου».

Πιέσεις για επιπλέον περικοπές σε μισθούς-συντάξεις

Από το πακέτο των περικοπών, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

«Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί σε έναν βαθμό. Απ' αυτά, τα 6,9 δισ. αφορούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το ποσό αυτό, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, που θα αποδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

«Αναζητείται ένα ακόμη μέτρο», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ώστε το ποσό να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ από μέτρα αντίστοιχου περιεχομένου.

ΣΥΡΙΖΑΈρχονται βάρβαρα μέτρα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία 'επιτυχής' κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Η κατάληξή της θα είναι νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία, με τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες να ασφυκτιούν από τη φορολογική λεηλασία, την ανεργία, τη φτώχεια, τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και παιδείας.
» Στόχος τους δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η εγκαθίδρυση μιας νέας μνημονιακής Ελλάδας, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ίδια η δημοκρατία βρίσκονται στο στόχαστρο.
» Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αγωνιστούν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ευρώπη, για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής εξόδου από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου, προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος».
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: